Skip to content

Mindfulness | Opnieuw beginnen

Redactie
14 april 2022 | 11:00

Advertentie

Kortgeleden nam ik afscheid van mijn zoon Sander die, samen met zijn vriendin, naar de andere kant van de wereld is vertrokken. Een nieuwe levensfase is aangebroken. De avond voor zijn vertrek namen we afscheid. We toosten op het leven, op de ervaringen die herinneringen zijn geworden én we brachten een toost uit op hun nieuwe avontuur. In een flits schoten een paar zinnen uit het gedicht Kinderen van Kahlil Gibrans door mijn hoofd. ‘Ze zijn bij jou, maar niet van jou’. Zo trots als een moeder maar kan zijn verscheen er een glimlach op mijn gezicht. Prachtig om te zien hoe ze hun eigen keuzes maken en dromen verwezenlijken. Hier kan ik echt van genieten al waren er ook andere gevoelens.  

Het voelt als opnieuw beginnen. Een nieuwe situatie die ook weer nieuwe kansen met zich meebrengt. Ik merk dat ik nieuwsgierig ben naar wat hen daar allemaal te wachten staat. Naar de foto’s en filmpjes. En ook hoe het voor mezelf zal zijn om niet meer spontaan bij elkaar op bezoek te kunnen gaan. Ik kijk ernaar met de blik van een beginner. In de mindfulness noemen we dit ook wel de beginnersmind.

De beginnersmind is een van de pijlers waarop mindfulness is gebouwd. Een belangrijke pijler die ons bewust maakt van ons automatisch doen en denken. Die je doet beseffen hoe vaak je ongemerkt meegaat in een eerste reflex – iets als een vanzelfsprekendheid aanneemt – en ook bewust maakt van vaste (denk)patronen. Daarom beginnen we hier al direct in de eerste mindfulness les mee. 

Een beginnersmind gaat samen met nieuwsgierigheid. Hiervan krijgen we bij onze geboorte een flinke dosis van mee. Maar gaandeweg verandert die kinderlijke nieuwsgierigheid. Er is minder verwondering en de glans lijkt ervan af te gaan. Enerzijds komt dit door de overdaad aan informatie die we over ons heen krijgen. Anderzijds komt dit doordat het brein interesse verliest zodra er herkenning is. Je hoort het ook aan hoe mensen reageren: ‘Ja dat weet ik …’. En dan stopt het luisteren. 

Een beginnersmind heb je ook nodig als zich problemen voordoen waarbij een oplossing niet direct voor de hand ligt. Hierdoor ontstaan vaak verrassende creatieve ideeën. 

Hoe zorg je ervoor dat je in het dagelijkse leven niet afvlakt? Je kunt beginnen met kleine veranderingen aan te brengen in dagelijkse routines. In relaties kan het interessant zijn elkaar opnieuw te leren kennen. Vooral als je al langere tijd bij elkaar bent. Gelukkig helpt de natuur ons een handje met de vier seizoenen. Zo ondergaat je dagelijkse route naar werk of school een aantal keren per jaar een complete metamorfose. Mindfulness helpt je de beginnersmind te herontdekken en te cultiveren.

Donderdag 28 april start de nieuwe groepstraining Naar het hart van mindfulness. Meer over deze training lees je ook in de column van vorige week. 

Doe je mee?
Neem contact met me op en stuur een bericht naar lisette@jijbentoke.nl. 

Heb jij meer behoefte aan coaching, maak dan een afspraak via Coachfinder.

– Lisette –

Heb je interesse in onze nieuwsbrief meld je dan hier aan.

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer en is aangesloten bij de beroepsorganisatie NOBCO. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op Coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30
2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31

Advertentie