Skip to content

Verandering

Redactie
26 juli 2018 | 11:20

Advertentie

Soms hebben mensen het idee in hun hoofd dat ze te oud zijn om nog te kunnen veranderen. En je moet niet denken dat dit alleen maar 50-plussers zijn die zoiets zeggen. Een paar jaar geleden was het nog een meisje van 24 en recentelijk iemand van begin dertig. Het verbaast me altijd. Ik hoef maar in de spiegel te kijken en ik zie dat ik toch echt veranderd ben in vergelijking met 20 jaar geleden. Verandering is onvermijdelijk. Ik hoorde Edel Maex tijdens de professionele vorming zeggen; probeer maar eens niet te veranderen, onmogelijk. Het feit dat we ouder worden is al een verandering op zich. Het gaat er eerder om, hoe we met verandering omgaan. Wat raakt dat in jou, wat brengt dat bij jou in beweging en hoe reageer jij daarop? De vraag is dan ook niet of jij in staat bent te veranderen, maar meer hoe je verandert. Een vraag die erover gaat hoe bewust je aanwezig bent in dat veranderingsproces.

Mensen denken bij verandering vaak aan iets groots en vergeten dat elke verandering begint met de eerste stap die je zet. Zet in plaats van reuzepassen, kleine stappen, de eerste stap die het meest dichtbij je ligt en die je misschien het liefst over wilt slaan. David Whyte heeft dat mooi beschreven in een gedicht “Start close in”. 
En in plaats van terug te kijken naar hoe je bent gevallen, kijk eens naar hoe je weer bent opgestaan. Het verrast me telkens weer hoe weinig men zich daarvan bewust is. Vaak komt het erop neer dat mensen telkens vrijwel dezelfde dingen blijven doen en vervolgens andere resultaten verwachten. Je krijgt hooguit een variant op je eerdere resultaat en kunt op die manier heel wat jaren in hetzelfde cirkeltje rond blijven dwalen. Wat zal dit vermoeiend zijn.

Begin klein, al is het met iets onbenulligs en beleef er plezier aan. Poets eens je tanden met je andere hand – eet eens met stokjes in plaats van met mes en vork – ga eens op een andere plek zitten tijdens overleg – doe eens wat anders op je boterham dan elke dag Schwarzwalder schinken of kaas – verzin het maar.

Mindfulness brengt een verandering teweeg in de manier waarop je naar jezelf en de wereld om je heen kijkt en hoe je daarmee omgaat. Het start met bewustwording hoe jij met jezelf omgaat. Het is de omgeving, de wereld om ons heen, die ons die spiegel toont. Duw je hem weg of durf je te kijken? Ik heb weleens schertsend in een training opgemerkt: als er geen directe aanleiding toe is, verbreek dan niet meteen je relatie en zeg ook niet meteen je baan op, maar nodig jezelf uit om met open en milde aandacht te kijken. Daarna kun je altijd nog besluiten van baan te veranderen of je relatie te verbreken. Sta jezelf ook toe om van mening te veranderen. Het kan en het mag.

Agenda
Vanaf 11 augustus zijn we 3 weken gesloten.
Na de zomervakantie gaan we weer van start met nieuwe trainingen en vanaf dat moment is er ook weer ruimte voor nieuwe individuele trajecten.
Op 10 oktober organiseren we weer een workshop intuïtief schrijven.

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie