Deze week begonnen we met het derde blok van het programma Hart van Mindfulness. Voordat we dit deden blikten we terug op het thema ‘Omgaan met grenzen’. Een onderwerp dat bij de deelnemers altijd nogal wat reactie teweeg brengt. Deze week was dat niet anders.
Lisette Poell
Hoe komt het toch dat je je eigen grenzen niet of nauwelijks respecteert? En wat is ervoor nodig om dit wél te doen?
Regelmatig blijkt dat gedrag en gedachten soms zo diep zijn geworteld, waardoor je niet meer bewust bent van het feit dat er een grens is. Je bent dan al zo vaak over die grens heen gegaan dat je niet eens meer beseft dat om een grens wordt gevraagd. Mensen kunnen hier soms heel lang mee doorgaan. Dagen kunnen weken worden. Weken worden maanden en maanden kunnen zelfs jaren worden…
Er zijn ook nog andere manieren van ongezond omgaan met je eigen grenzen. Zoals bijvoorbeeld telkens bewust over een grens heengaan omdat je elke grens als een uitdaging ziet. Dat kan je in problemen brengen. In de sportwereld weten ze daar alles van. Iedere goede sportcoach kan je vertellen wat het gevaar is van overtraining. In plaats van vooruit ga je dan telkens een stapje achteruit.
Wat is er nodig om je eigen grenzen te respecteren?
- Op de eerste plaats, bewust zijn dat er een grens is die om een antwoord vraagt.
- Ten tweede is het nodig dat je die gegeven grens erkent door mild en respectvol met jezelf om te gaan. En dat is iets anders dan reactief gedrag.
Die bewustwording ontstaat door voelend aanwezig te zijn in je lichaam en niet alleen in je hoofd bezig te zijn. Als ik bijvoorbeeld cursusmateriaal schrijf of dit column geeft mijn lichaam op enig moment aan dat het van houding wil veranderen. Het trekt zich er niks van aan of mijn taak af is of niet. Uit ervaring weet ik hoe belangrijk het is om die eerste signalen niet te negeren. Zeker nadat ik ooit betrokken was bij een auto-ongeluk werd luisteren naar het lichaam steeds belangrijker.
In het huiswerk over het thema grenzen staan ook vragen die we die avond bespraken. Misschien vind je het leuk om zelf ook eens op deze vragen te reflecteren.
- Wat is jouw idee van respectvol met jezelf omgaan?
- Wat is jouw idee van respectvol omgaan met anderen?
- Merk je weleens dat dit met elkaar botst?
Het is interessant om te merken dat er vaak met verschillende maten wordt gemeten. Dat het daardoor kan botsen en je met jezelf in conflict komt.
Wist je overigens dat het merendeel van de mensen best bereid is om rekening met je te houden? Maar… Ben jij bereid om rekening met jezelf te houden? Ik kan me voorstellen dat het best onwennig kan zijn en zelfs ook een beetje spannend als je nooit eerder duidelijk je grens hebt aangegeven. Maar het is nooit te laat om ermee te beginnen. Dus waarom niet nu meteen? Ik kan geen enkel excuus verzinnen waarom je niet respectvol met jezelf om zou gaan.
Ik wens je een fijn herfstweekend.
- 22-10-2024 Blok vier, Hart van Mindfulness
- 05-11-2024 Blok vijf, Hart van Mindfulness
- 13-11-2024 Ont-Moeten
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’. Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl. Social media links: Facebook , LinkedIn,Instagram.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.