Skip to content

Wie geef jij de rode kaart?

20 juni 2024 | 18:49

Faith is taking the first step, even when you don’t see the whole staircase. – Martin Luther King –

Vertrouwd raken met het niet-weten raakt ons diep
Je stuit dan ook al snel op weerstand zodra je probeert om, niet meteen te reageren op alle automatische mits en maren. Mijn eigen leven werd echter een stuk aangenamer vanaf het moment dat ik die controleur bij mezelf opmerkte. 

Met de beste bedoelingen doet hij ongevraagd zijn werk. Helaas pakt het niet altijd goed uit als je hem gewoon zijn gang laat gaan én op elke gedachte automatisch reageert. Je ondermijnt hiermee makkelijk het zelfvertrouwen. Mensen gaan zich bijvoorbeeld steeds onzekerder voelen, achterdochtig of zelfs angstig. En dat belemmert ze. Maar als je goed kijkt, voelt en observeert waar die controleur allemaal mee op de proppen komt, dan merk je dat hij makkelijk zwaar kan overdrijven. Soms zou je hem dan ook misschien de rode kaart willen geven.

De controleur ziet elke verandering, groot of klein als een bedreiging. Hij zal alles wat binnen zijn vermogen ligt in de strijd werpen om je te behoeden voor onheil. Dit heeft te maken met ons overlevingssysteem. Heb je alle risico’s goed overwogen? Zou je niet eerst dit of dat nog even controleren? Wat als het misgaat? Wat als je faalt? Wat als je er spijt van krijgt? Wat als je het niet kunt? Wat als het tegenvalt? Wat als je jezelf pijn doet?’ Wat zegt jouw controleur? 

Natuurlijk zijn er zaken waarbij controle belangrijk is. Zodat er bijvoorbeeld voldoende geld op je bankrekening staat om je rekeningen te betalen. Dat de weg vrij is zodat je veilig kunt oversteken. Dat de club of basisschool voor je kind, past bij jouw waarden. Wat ook geldt voor het bedrijf waar je gaat werken. En ook dat er geen wegwerkzaamheden zijn op een traject dat je die dag af te leggen hebt. Dat je de benodigde reisdocumenten op zak hebt als je op reis gaat. En dan toch… toch… kan er nog iets onverwachts gebeuren. Kun je überhaupt spreken van: ‘Ik heb alles onder controle?

Heb jij ergens het idee opgevat dat je altijd alles moet controleren dan heb je jezelf een onmogelijke opdracht gegeven die gedoemd is te mislukken. Het is onmogelijk om controle te hebben over alles en iedereen om je heen. Je hebt niet eens controle over alles wat er in jóu gebeurt. Zoals die controleur en beschermer die het beste met je voor hebben maar je op je plek kunnen houden uit angst voor … ja … voor wát eigenlijk.

Vertrouwd raken met het niet-weten helpt je om te veranderen en te groeien op manieren die je anders misschien niet eens voor mogelijk had gehouden. Buiten de lijntjes kleuren. Out- of-the box. En ja… dat voelt in het begin ongemakkelijk, maar het wordt anders als je je tegelijkertijd herinnerd dat het onmogelijk is om het leven volledig te controleren. Én dat het ongemakkelijke gevoel dat we daarbij kunnen hebben volkomen menselijk is. Je bent daarin dan ook niet alleen. Kom uit die schaduw van schijnveiligheid tevoorschijn en beleef het leven met al zijn ups en downs.

Een effectief programma waarbij je dieper op dit thema ingaat en leert waar je wel of geen controle over hebt, hoe je jezelf kunt kalmeren en meer focus kunt hebben is; Hart van Mindfulness. Het is een uitnodiging om buiten de lijntjes te gaan, daar vertrouwd mee te raken en je vrijer te bewegen. Het programma bestaat uit 8 blokken en is verdeeld over 11 weken. We starten op 24 september in de avonduren. Op de website van praktijk Jij bent Oké lees je er meer over en vind je ook alle datums van de bijeenkomsten. Je kunt het programma ook individueel volgen als je dat prettiger vindt al hangt er dan wel een ander prijskaartje aan. Voordeel is dat je dan wel al eerder kunt starten. Lijkt het jou wel iets, neem dan contact met me op, dan maken we een afspraak.

Tot slot aan alle voetbal liefhebbers.

Je kunt een voorspelling doen wie het EK gaat winnen en er een poule op loslaten. Maar je hebt totaal geen enkele controle over wie uiteindelijk de winnaar gaat zijn. Het niet-weten hoeft echter geen spelbreker te zijn om met plezier het EK te volgen.

Fijn weekend

pastedGraphic.png

Agenda Praktijk Jij bent Oké

  • Hart van Mindfulness: 24 september
  • Ont-Moeten: 22 juli, 20 augustus.

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’.
Zij is aangesloten bij
Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl. Social media links:  Facebook , LinkedIn, Instagram. 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_10_23-Yamaha-X-Max-liep-flinke-schade-op
Nederweertseweg / Booldersdijk
23 oktober 2024 | 22:54
2024_10_23-Ongeval-Regentesselaan-Weert-2
Traumahelikopter ingezet
23 oktober 2024 | 22:38
Weert-Swingt
Het is inmiddels een geliefde traditie
23 oktober 2024 | 19:30
Antje-de-Musical-Johan-Horst-7-1-scale
Antje de Musical blijft uitverkopen
23 oktober 2024 | 10:00

Advertentie