Skip to content

Elke dag 3 minuten mindfulness

Redactie
28 september 2023 | 10:00

Advertentie

Het moment van ontwaken is een kwetsbaar moment zolang je lichaam nog niet helemaal is ‘opgestart’.  Want terwijl jij nog niet helemaal bewust in je lijf aanwezig bent maakt het lichaam zich op onbewust niveau klaar voor actie. Dit wetende doe je er misschien goed aan om, zodra je wakker bent eerst even bij jezelf in te checken.

Hoe voelt je lichaam?
Wat merk je dat er aan gedachten en gevoelens zijn?
Hoe is je stemming?
Gewaarworden, voelen en observeren.
Dus niet meteen aanhaken zoals veel mensen doen en in hun bed alvast de hele agenda voor die dag doornemen.
Gewoon nog even drie minuten ‘me-time’.

Dit klaarmaken voor actie is een automatisch proces van ons ingenieuze lichaam. Het brein tracht je hiermee alleen maar te helpen. Doch op sommige momenten, zoals tijdens het ontwaken, gebeuren er in de onderstroom automatisch allerlei gevoelens en sferen die vervolgens de toon kunnen zetten voor de rest van de dag. Trek je de lakens over je hoofd of heb je zin om aan de nieuwe dag te beginnen? En in welke sfeer doe je dit?
In dit column deel ik een simpele mindfulness oefening van slechts een paar minuten die je dagelijks kunt doen. Zo geef je jezelf een bewuste start van de dag in plaats van mee te gaan in de automatische impuls. Voor menigeen maakt dit een wereld van verschil.

Mindful moment – Ontwaken
Nog voordat je je bed uitstapt ga je met al je aandacht naar je lichaam. Hoe voelt je lichaam op dit moment? Merk alle sensaties op die er zijn zonder er iets aan te willen veranderen. Gewoon toelaten en observeren. Merk je moeheid op of voelt het lichaam juist licht en energiek? Voelt het lichaam zwaar, onrustig? Misschien voel je hoe ontspannen je lichaam is? Of merk je andere dingen op?  Waar, op welke plek(ken) in je lijf voel je dit? Blijven de sensaties hetzelfde of veranderen ze van intensiteit of van plek? Gewoon, open nieuwsgierig kijken en voelen. En dan. Ook niet geheel onbelangrijk. Hoe reageer jij op al die gewaarwordingen?  Misschien is er een oordeel over je nachtrust. Had je liever langer geslapen of dieper willen slapen. Misschien zie je op tegen wat er die dag komen gaat. Hoe is dit voor jou? Kijk of je al die gedachten en gevoelens gewoon kunt toelaten en ze er kunt laten zijn zoals ze komen en gaan. Merk ze gewoon op en merk ook op hoe jij intern op dit alles reageert. Je aandacht is open en zacht. Zeker als je merkt dat er zelfverwijten zijn.

Op enig moment verleg je je aandacht naar je ademhaling. Word je bewust van het feit dat je ademt en dat je daar helemaal niets voor hoeft te doen. Dit gaat vanzelf. Volg hem een paar ademteugen. Daarna rond je deze korte oefening af.  En terwijl je de oefening afrondt kun je in plaats van je adem gewoon zijn gang te laten gaan, wat overigens helemaal oké is, er ook voor kiezen om de laatste of laatste twee ademteugen dieper in te ademen en de uitademing gewoon zijn natuurlijke gang te laten gaan.

Ik wens je een fijne dag.

Een dag waar je waarschijnlijk verplichtingen hebt, taken en verantwoordelijkheden. Weet dat je ook in je dagelijkse doen even een mindful moment kunt nemen.
Take a break en neem niet een KitKat maar kies voor een mindful moment.

Agenda:

Inschrijven voor de groepstrainingen in het najaar zijn gesloten. Wel zijn de programma’s privé te volgen.  Nieuwe groepstrainingen staan gepland voor het voorjaar 2024.

pastedGraphic.png


In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’.
Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links:  Facebook , LinkedIn, Instagram. 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie