Skip to content

Raak jij nog weleens verwonderd?

Redactie
27 juni 2023 | 20:00

Advertentie

Volgens Einstein zijn er slechts twee manieren om je leven te leven; doen alsof niets een wonder is en doen alsof alles een wonder is.
Hoe ga jij door het leven? Of misschien; welke houding heeft jouw voorkeur?

Raak jij nog weleens verwonderd?

Het thema waarnemen is een interessant onderwerp tijdens coachsessies en in mindfulness programma’s. Al gauw merk je op hoe vaak je iets aan een waarneming toevoegt of misschien juist omgekeerd. Ook ga je je verbazen over de snelheid waarmee dit gebeurt. En dat dit zonder bewuste tussenkomst van jou gebeurt. Misschien ook interessant voor jou de column van vorige week te lezen: Je hoeft niet alles vast te pakken.

Zuiver waarnemen is een kunst
Binnen de context van mindfulness verwijst zuiver waarnemen naar het proces van objectieve en onbevooroordeelde waarneming van de omgeving, gebeurtenissen, situaties in het huidige moment en je interne reactie op dit alles. Het betekent dat je jezelf onthoudt van oordelen en interpretaties en je niet laat beïnvloeden door persoonlijke voorkeuren. Voor zover deze er toch zijn merk je ze op maar je laat je er niet door leiden. In plaats daarvan maak je gebruik van de vrije ruimte die door zuiver waarnemen wordt ervaren.

Intense beleving
Zuiver waarnemen kan een intense beleving zijn en maakt verwondering in je los. Denk bijvoorbeeld aan een zonsondergang die je in volle glorie en ten volle bij je laat binnenkomen. Of dat ijsvogeltje dat je tijdens je wandeling op een tak bij het water spot. De geluiden van de ruisende zee of het vogelconcert als je ’s ochtends wakker wordt. Mensen omschrijven deze waarnemingen als eenwording met hun omgeving. Er is niets dat stoort.

Helderheid
Zuiver waarnemen kan niet alleen meer plezier in je leven brengen maar is in verschillende contexten ook nuttig. Zoals wetenschappelijk onderzoek, rechtspraak, conflictbemiddeling, journalistiek en dagelijkse communicatie. En bijzonder nuttig tijdens coaching. Het stelt je in staat om een vollediger en nauwkeuriger begrip van de werkelijkheid te krijgen, omdat je jezelf openstelt voor nieuwe informatie en verschillende perspectieven.

Het moge misschien duidelijk zijn dat er enige oefening voor nodig is.
En misschien bereik je nooit helemaal je doel om ten alle tijden, alles wat er zich ook maar in het huidige moment voordoet, zuiver waar te nemen. Maar er gaat een nieuwe wereld voor je open zodra je ermee gaat experimenteren. Je start door met je bewustzijn aanwezig te zijn in het huidige moment en een open aandacht te hebben voor wat er in dat ogenblik is. Het helpt als je enige humor kunt opbrengen wanneer je voor de zoveelste keer weer opmerkt wat je geest allemaal bij elkaar raapt. Dit komt door onze persoonlijke ervaringen, overtuigingen en perceptuele filters. Bewust zijn door eigen ervaring dat dit gebeurt en bewust worden van deze beïnvloeding in je dagelijkse doen maakt een wereld van verschil.

Beginnen met mindfulness?
Waar je ook op deze aardbol bent. Beschik je over een internetverbinding, een gsm , laptop of dergelijke dan kun je ook meedoen als je niet in persoon fysiek erbij bent. Op korte termijn kan je al beginnen wanneer je kiest voor een privé traject. Een groep start in week 36.

Ont-Moeten
Op dinsdagavond 4 juli is er wederom een bijeenkomst Ont-Moeten met open inschrijving. Er zijn nog twee plekjes vrij. Ont-Moeten, vloeide zo’n 10 jaar geleden voort uit de allereerste mindfulness training die ik hier in Limburg mocht geven. Sindsdien komen mensen regelmatig bij elkaar om mindfulness / meditatie te beoefenen.

Wil je graag de nieuwsbrief van praktijk Jij bent Oké ontvangen die ongeveer 1x per maand verschijnt. Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief. Je kunt hem op elk moment weer opzeggen.

Agenda

  • Dinsdag 4 juli Ont-Moeten bij IKC Laar – open inschrijving.
  • Donderdag 6 juli Hart van Mindfulness – thema Levenskunst – besloten groep.
  • Week 36 start groepstraining Mindfulness – open inschrijving.

Ik wens je alle goeds.

pastedGraphic.png


In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’. Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links:  Facebook , LinkedIn, Instagram. 

 

Advertentie

1 Reactie

  1. Verwonderd dat ze in Den Haag door mogen slopen en ellende kweeken.
    En dat het mag.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie