Skip to content

Mijn ikken

Redactie
7 mei 2023 | 19:00

Advertentie

Wie of wat zijn ‘ikken’ en heb ik die ook?

Soms roep ik mijn ikken bij elkaar
Ik heb inmiddels al een aardig reservoir
En als men vraagt: hé welke ik is eigenlijk waar?
‘Ik, ik, ik, roepen mijn ikken dan door elkaar
En dan zwaai ik met mijn voorzittershamer
Verzoek om stilte in mijn bovenkamer
En dan geef ik met een vorstelijk gebaar
Het woord aan mijn ik van 9 jaar

  • Deze tekst is afkomstig uit een lied van Harrie Jekkers. 

Klik op de link om het helemaal te beluisteren op YouTube.

Wie of wat zijn die ‘ikken’ en heb ik die ook?
Tijdens mijn coachopleiding leerde ik de termen ‘subpersonen’ en ‘ikken’, die overigens niets te maken hebben met schizofrenie, want dat is een psychiatrische ziekte.  Je innerlijke kritische stemmetje kun je een subpersoon noemen. Als je deze in jezelf herkent, zijn er misschien meer die je opvallen. Bijvoorbeeld het innerlijk kind in jou dat verlangt naar veiligheid en liefde. De pleaser die het een ander zo graag naar zijn zin maakt. Of de drammer die van geen ophouden weet en ga zo maar door. Sommige zijn helpend, anderen werken tegen je al heb je dat niet altijd direct door.

De perfectionist die bang is om fouten te maken en ook niets uit handen durft te geven. Of de liefhebber die geen grenzen kent. De gulle gever die teleurgesteld is omdat mensen misbruik van hem maken. Het speelse kind in jou dat niet meer durft te spelen, bang om niet serieus genomen te worden nu je manager bent. De grappenmaker die op het verkeerde moment grappen maakt. Wie ken je nog meer? In mijn werk spreek ik vaak van ‘delen’. Welk deel in jou zorgt ervoor dat je niet verder gaat? Wat of wie houd je tegen? Of, wat heeft jou geholpen om dit nu te kunnen doen? Welke waarden liggen hier onder? Het gaat hier over iets wat er in jouw onderstroom gebeurt en je meestal niet direct bewust van bent. Het is voor een ander niet zichtbaar maar voor jou voelbaar en manifesteert zich in je handelen. Het gedrag is wat door anderen wordt opgemerkt.

Dit is een van de coachtechnieken die ik combineer met mindful coaching waarmee we jouw hulpvraag positief benaderen. Er wordt niet gekeken naar wat er mis is met je maar, wie het in jou voor het zeggen heeft en waarom. En ook hoe je van die subpersonen gebruik kunt maken. In plaats van verdwalen in al die subpersonen, of er een paar de boventoon laten voeren, of misschien denken dat er iets gruwelijk mis met je is, ermee kennismaken en ze aan het woord laten, voelen en doorvoelen in plaats van erover te oordelen. In zulke sessies kruip je voor even helemaal in die rol. Voor even val je er helemaal mee samen. Totdat je hem door en door kent en dan maak je je weer los en kijk je er van een afstandje op terug. Dit stelt je in staat om bewuste keuzes te maken. In Voice Dialogue wordt dit aware ego genoemd oftewel de ikkenmanager waarmee dat proces wordt aangeduid. Harrie Jekkers die terugkijkt op zijn ikken en elke ikke een stoel geeft. In mijn praktijk gebruik ik hiervoor gekleurde stoelen. Voor sommige coachees een fijne methode maar niet voor iedereen. Daarom zijn er ook andere methodieken waarmee ik werk.

Achter iedere coachvraag zit een verhaal. In een kennismakingsgesprek bespreken we wat bij jou en je hulpvraag past. Ben jij op zoek naar een beroepscoach dan kun je via deze link een afspraak maken. Of stuur me gewoon een e-mail.

Klik hier voor de nieuwsbrief van praktijk Jij bent Oké.

Agenda

  • Donderdag 11 mei module 3 Hart van mindfulness – besloten groep
  • Dinsdagavond 16 mei Ont-Moeten IKC Laar – open inschrijving
  • Donderdag 25 mei module 4 Hart van mindfulness – besloten groep
  • Dinsdag 30 mei Het communicatiekompas – besloten groep School voor Praktische filosofie Eindhoven

pastedGraphic.png


In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’.
Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links:  Facebook , LinkedIn, Instagram. 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie