Skip to content

Iedereen heeft een blinde vlek

Redactie
15 april 2023 | 15:10

Advertentie

Wie de anatomie van een oog bestudeert ontdekt dat er in elk oog, in het netvlies, een plekje is waar fotoreceptoren ontbreken. Met dat deeltje van ons oog kunnen we niets waarnemen. Het wordt de blinde vlek genoemd. Er is overigens een simpel testje waarmee je die blinde vlek kunt ontdekken. Je leest het onderaan dit column.

Iedereen heeft een blinde vlek

Wat hebben blinde vlekken met coaching of mindfulness te maken?
In mijn vak spreken we van een blinde vlek wanneer we ons niet bewust zijn van bepaalde eigenschappen en gedragingen. Het zijn delen van je persoonlijkheid die bij jou onbekend zijn, of die je nog niet helemaal kent, en/of niet door jou worden erkend. Ze worden gerund door je automatische piloot.

Het gaat hier dus niet over de anatomie van het oog, maar over je gedrag of een persoonlijke eigenschap die zich in bepaalde situaties toont. Vaak zijn het anderen die ons op onze blinde vlekken wijzen. Bijvoorbeeld een collega met wie je samenwerkt; een goede vriend; je partner; je kinderen.

Anderen kunnen je helpen.
Anderen vertellen je bijvoorbeeld over een kwaliteit of talent dat ze bij je zien. Dit kan verpakt zijn in een compliment. Wanneer je moeite hebt met het ontvangen van complimenten, dringt waarschijnlijk ook niet in alle volheid tot je door wat er tegen je wordt gezegd. En wordt dat talent of die kwaliteit als zodanig ook niet door jou opgepikt. Dat zou jammer zijn.
Het kan ook zijn dat je tijdens ons coachgesprek bewust wordt dat je ongemerkt iets in stand houdt wat je eigenlijk helemaal niet zo fijn vindt. Maar telkens negeerde omdat je het lastig vond om mee om te gaan. Telkens vastlopen doordat je niet bewust bent van jouw blinde vlekken? Je bent heus de enige met blinde vlekken. Ook dit soort blinde vlekken heeft iedereen.

Het ervan en de situaties waarin het gedrag of eigenschap tevoorschijn komt geeft inzichten. Inzichten alleen zijn niet genoeg om een verandering teweeg te brengen. Als je er verder niks mee doet zakt het vanzelf weer weg en val je binnen de kortste keren weer terug in je oude patroon.

Bewustwording en goede intenties zorgen nog niet voor een transformatie.
Evenals vage omschrijvingen van wat je nu voortaan anders gaat doen. Wees dan ook zo concreet mogelijk en benoem in termen van je gedrag wat je gaat doen of wilt laten zien. Bewust zijn is een eerste stap. Immers waar je geen weet van hebt kun je ook niet aan werken. Je kunt wel werken aan bewust aanwezig zijn en van daaruit gaat het werk dan verder.
Bewust aanwezig zijn geeft je de mogelijkheid om andere keuzes te maken. Ik vind het heerlijk om achterover te leunen en me te laten verrassen maar er zijn wel degelijk zaken waarbij ik zelf aan het stuur wil zitten. En jij?

Test
Het testje om het anatomisch gebied van de blinde vlek op te merken:

  • Pak een pen en papier.
  • Teken op het papier een rondje en ongeveer zeven centimeter naar rechts teken je een kruisje.
  • Houd het stuk papier omhoog op armlengte afstand voor je gezicht.
  • Doe vervolgens je rechteroog dicht en kijk met je linker oog naar het rondje. Ook al kijk je naar dat rondje, je ziet nog steeds dat er rechts een kruisje staat.
  • Beweeg vervolgens het papier rustig in de richting van je neus. Op enig moment merk je dat het kruisje uit je gezichtsveld is verdwenen. Als iets in jouw blinde vlek zit dan zie je het niet.

Lekker simpel testje. Die andere blinde vlekken laten zich niet zo makkelijk spotten.

Jij bent Oké
Ben jij op zoek naar een beroepscoach dan kun je via deze link een afspraak maken. Of stuur me gewoon een e-mail: lisette@jijbentoke.nl.
Klik hier voor de nieuwsbrief van praktijk Jij bent Oké.

Agenda
Donderdag 20 april Ont-Moeten

pastedGraphic.png

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’.
Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl. Social media links:Facebook , LinkedIn, Instagram.

Advertentie

1 Reactie


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00
Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39

Advertentie