Skip to content

Stop met vechten

Redactie
16 september 2022 | 16:00

Advertentie

Lisette

Wanneer je zenuwstelsel te lang actief is wordt het lastig om het rempedaal weer te vinden. Zelfs op een rustige dag kun je overvallen worden door opgejaagde, onrustige gevoelens. Sommige mensen worden zelfs wakker met fysieke spanningsklachten. 
Piekeren, je zorgen maken en negatief denken vertaalt zich als stress in je lichaam. Des te meer je het gevecht aangaat, omdat je wilt dat het verdwijnt, des te meer spanning zich opbouwt. In plaats van op het rempedaal te trappen druk je onbewust keihard het gaspedaal in. Een reactie van een cliënte was dan ook: Ik wist niet dat gedachten zoveel invloed konden hebben.

Stop met vechten

Binnenkort vlieg ik in mijn uppie naar Australië om daar mijn zoon Sander op te zoeken. Al dat gedoe rondom reizen en stakende beroepsgroepen dempen soms de voorpret als ik doemdenken bij mezelf opmerk. Want je merkt het pas op als je er al in zit. En soms zijn het niet de gedachten die ik als eerste opmerk maar het gevoel in mijn lijf. Het heeft geen zin om ertegen te vechten. En het heeft ook geen zin om erin mee te gaan. Het heeft ook geen zin om al die willekeurige automatische gedachten en gevoelens te analyseren. Mindfulness helpt me op zulke momenten om niet verder meegetrokken te worden in gedachten en sfeer die ik dan opmerk. In plaats daarvan klaart de lucht weer op en komt er ruimte. Dat ervaarde ik deze week nog.

If you only walk on sunny days, you’ll never reach your destination,” – Paulo Coelho.

Ook als het regent trek ik erop uit. Dan maak ik tijd, ook als ik denk geen tijd te hebben. De ervaring heeft me geleerd dat het me helpt om niet verstrikt te raken in hersenspinsels. Dus trek ik mijn jas aan, neem mijn poncho mee en hoed en ga naar het bos voor een wandeling.
Tijdens het wandelen hou ik even halt en plaats alle zorgen die er waren weer op de voorgrond op een manier zoals we dat met mindfulness doen. En dan merk ik dat het steeds verder naar de achtergrond verdwijnt zonder dat ik daarin stuur. En ondanks de dikke wolken waaruit de regen valt, klaart het voor mij dan weer op. 
Dan ruik ik de geur van het natte bos. Ik hoor de regen tikken op mijn hoed en voel de temperatuur van de druppels op mijn handen. Ik zie hoe sommige bospaden in kleine riviertjes zijn veranderd en kijk naar de kleuren van leven en verval om me heen.

AGENDA
Maandag 19 september: Ont-Moeten
Zondag 9 oktober: Mini-retraite – nog maar 2 plekken beschikbaar.

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’.
Zij is aangesloten bij
Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links: 
Facebook , LinkedIn, Instagram.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie