Skip to content

Heb jij een antwoord op deze vraag?

Redactie
24 juli 2022 | 15:00

Advertentie

Lisette

Wat zie je jezelf doen in tijden dat je niet zo lekker in je vel zit? Hoe zorg je ervoor dat je niet verder afglijdt of in die sfeer blijft hangen?
 Dit vroeg ik donderdagavond aan de mensen die deze week aan de zevende module van de training Naar het hart van Mindfulness begonnen. Het viel stil, reacties bleven nog even uit. Men keek bedenkelijk, zoekend naar een antwoord. Ze hadden zichzelf deze vraag nooit eerder gesteld.

Heb jij een antwoord op deze vraag?

Weet jij wat je doet op momenten dat je niet lekker in je vel zit, om niet te verdrinken in alle emoties? Stap je in een andere wereld met een boek, een film, of ga je gamen? Haal je jouw telefoon tevoorschijn en ga je kijken wat er in de wereld zoal gebeurt, in het nieuws en op social media? Bel je een stel vrienden en duik je samen gezellig de kroeg in? Of doe je totaal iets anders? 
Afleiding geeft meestal meteen op dat moment lucht. Dat is fijn en soms erg welkom. Voor even hoe je je dan niet bezig te houden met wat je dwars zit. Maar je kunt ook voor iets anders kiezen. In plaats van afleiding kun je ook ruimte maken voor je gevoelens. Bijvoorbeeld een goed gesprek met iemand. Muziek luisteren die bij je stemming past. Beiden zijn een voorbeeld waarbij er juist aandacht is voor het gevoel en dit gevoel ruimte krijgt.

Deze avond werd een schema van Edel Maex geïntroduceerd met daarin vier kwadranten waarin je alle strategieën, die je kunt inzetten bij omgaan met moeilijke emoties, kwijt kunt. Let wel; het ene kwadrant is niet beter of slechter dan het andere.

Het schema nader bekeken
De as van noord naar zuid gaat van afleiding naar ruimte maken.
De as van oost naar west gaat van alleen naar samen.
In het midden sta jij die zich vrijelijk over de assen kan bewegen.

Linksboven plaats je helpende activiteiten die je afleiden. Je bent alleen en gaat bijvoorbeeld sporten, een boek lezen, koken, in de tuin werken, etc. 
Rechtsboven plaats je helpende activiteiten die je afleiden maar dan ben je met iemand samen. Je duikt bijvoorbeeld de kroeg in met een stel vrienden. Gaat samen naar de bioscoop (theater, museum, concert), wandelen, fietsen, koorzang, sport, etc.
Linksonder plaats je helpende activiteiten waarmee je ruimte geeft aan je gevoelens. Je bent alleen en kiest muziek uit die bij je stemming past zodat je je emoties volop kunt laten stromen. Of je kijkt een film die hetzelfde effect heeft. Je beoefent mindfulness, mediteert of schrijft over wat je bezighoudt. Je gaat mindful wandelen of doet iets anders in je eentje waarbij je ruimte maakt voor je gevoelens.
Rechtsonder plaats je helpende activiteiten waarmee je ruimte geeft aan je gevoelens en met iemand samen bent. Ook hier kan een wandeling staan, mediteren, mindfulness beoefenen. Maar ook een etentje met je partner of goede vriend(in) waarbij je een goed gesprek hebt met elkaar.

Wat zie jij jezelf doen?

Realiseer je dat het een niet beter of slechter is dan het ander. Maar kijk wel of je in elk kwadrant iets kunt invullen. Zie je dat een van de kwadranten nogal ondervertegenwoordigd is? Kijk dan wat je kunt bedenken om die lege plek te vullen. Zo krijg je uiteindelijk een heel palet waaruit je een bewuste keuze kunt maken. Met de nadruk op bewust, in plaats van reageren op een automatische impuls. Het gaat er uiteindelijk om dat je je vrijelijk over de assen kunt bewegen en geen slaaf bent van de automatische piloot.

Tot slot een opmerking die donderdagavond werd gemaakt. Heb je alleen maar dingen ingevuld die afleiding geven, wees dan alert om niet te blijven hangen in die afleiding. Dan loop je het risico elk gevoel met de werkelijkheid te verliezen en bereik je juist het tegenovergestelde van rust en kalmte.

Investeer in jezelf met een training mindfulness of coaching.
 Stuur mij een mail of lees mijn profiel op Coachfinder. 
Hier vind je de link om je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Dankjewel voor je aandacht.

 

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’.
Zij is aangesloten bij
Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links: 
Facebook , LinkedIn, Instagram. 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie