Skip to content

Thuiskomen bij jezelf

Redactie
19 februari 2022 | 11:00

Advertentie

MindfulnessMindfulness is simpel, maar het kan ook ongelooflijk moeilijk zijn, hoorde ik Edel Maex tijdens het jaarlijkse mindfulness symposium zeggen. Het thema van de dag was: vertrouwen in het leven.

Een van de fundamenten van mindfulness is vertrouwen.
Dit betekent niet dat je blindelings meegaat in wat anderen doen. Het betekent ook niet, dat je zomaar klakkeloos aanneemt wat je wordt verteld. Niks van dit alles! In plaats daarvan maak je even een pas op de plaats en ben je bewust aanwezig bij wat er is en onderzoekt nieuwsgierig wat het met je doet. 

Wat voel je, wanneer iets waar jij hevig naar verlangde niet doorgaat? Wat gaat er allemaal in je om als er een lang verwachte promotie weer net aan je neus voorbijgaat? Wat doet het met je als je onverwacht werkeloos of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt en je inkomen drastisch mindert? Wat gebeurt er allemaal met je als je vriend(in) de relatie met jou verbreekt? Ken je dat gevoel, alsof de grond onder je voeten wegzakt en je geen bodem meer hebt om op te staan? Dat voelt ronduit verschrikkelijk!

Hoe zorg je ervoor dat je weer vaste grond onder je voeten voelt?

  • In een training mindfulness werk je niet aan een probleem, maar kijk je naar wat er met jou gebeurt.
  • Het probleem is het probleem.
  • En je kijkt, wat gebeurt er vervolgens allemaal met/in mij?
    Niet om jezelf ergens de schuld van te geven, want dat doen we met zijn allen al vaak genoeg.
  • Je doet dit zodat je onderscheid kunt maken. Dit ordent en verheldert je geest.
  • Er wordt duidelijk wat nú nodig is. Dit hangt dan ook nauw samen met je behoeften.
  • Vervolgens ligt er vanzelf een uitnodiging om dingen anders aan te pakken en voor een strategie te kiezen die bij je behoefte aansluit.

Het leven is niet altijd rechtvaardig. Sommige mensen dragen meer met zich mee dan anderen. Soms kunnen gevoelens overweldigend zijn en raak je erin verloren. Overheerst bij jou bijvoorbeeld een gevoel van onzekerheid? Dan loop je daar elke keer weer opnieuw tegenaan, bij alles wat je tegenkomt. En misschien probeer je jouw omgeving dan wel op zo’n manier te kneden waardoor je denkt controle te hebben.

Een gevoel zoals bijvoorbeeld onzekerheid (je kunt hier ook iets anders invullen dat beter bij jouw situatie past) kan automatisch heel veel verhalen bij je losmaken. Zodra de automatische piloot actief is, hebben gedachten namelijk vrij spel. Die komen ongecontroleerd naar boven. We hebben dan vaak de neiging ergens aan vast te haken en een verhaal nog groter te maken. Aanvankelijk heb je dat nog niet eens door.

Verhalen horen bij ons mens-zijn. Sommige zijn hilarisch en dan lig je in een deuk van het lachen. Er zijn nuttige verhalen en complete onzinverhalen. Maar als je in een negatief verhaal blijft hangen word je daar niet vrolijk van. Mindfulness nodigt je uit om even uit je verhaal te stappen en te kijken: hoe kan ik op dit moment het beste omgaan met wat er is? Klinkt heel simpel, maar soms is dit een hele uitdaging. En dan is het fijn om even te stoppen en bij jezelf thuis te komen. De plek waar je even kunt rusten in jezelf, zelfs als er moeilijke dingen spelen. Daar maak je weer contact met je eigen kracht. Mindfulness is een methode waarmee je werkt aan (zelf)vertrouwen.

Praktijk Jij bent Oké biedt twee mindfulness trainingen aan. De basis (MBSR) en een uitgebreider programma met daarin meer verdieping.

Mindfulness trainingen

  • Leven in de maalstroom.
  • Naar het hart van Mindfulness.

– Lisette –

Heb je interesse in onze nieuwsbrief meld je dan hier aan.

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer en is aangesloten bij de beroepsorganisatie NOBCO. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30
2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31
2024_09_22 NIeuwe vlaggenmaten Aerthijsplein Ospel dorpsraad Ospel-6
De oude masten waren beschadigd
22 september 2024 | 10:56
6Overlijdensbericht Riek Nies - van Dijk
Arléne Uitvaart
 
22 september 2024 | 10:30

Advertentie