Skip to content

Mindfulness | Is er een recept tegen somberheid?

Redactie
10 februari 2022 | 11:00

Advertentie

MindfulnessJe kunt proberen je somberheid te ontvluchten door jezelf te verdoven met alcohol of andere middelen. Maar meestal gaat dat tegen je werken. Je kunt ook je huisarts om een pilletje vragen. En soms zijn er situaties waarin een pilletje nodig, helpend is. Dat is dan ook niets om je voor te schamen! Maar daarnaast zijn er manieren waarmee je somberheid kunt beïnvloeden en zelfs kunt ombuigen. Toen het in mijn coachopleiding over positieve psychologie ging, werd er stilgestaan bij de positieve werking van dankbaarheid op somberheid. 

Stilstaan bij dankbaarheid doen we ook als we mindfulness beoefenen. Sterker nog. Het is een van de pijlers waarop mindfulness is gebouwd. Mensen ervaren hierdoor meer waardering voor het alledaagse, het doodgewone. Er ontstaat meer genieten van wat er (al) is. Door Corona hebben we gemerkt dat veel dingen ineens niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Kies je ervoor om te blijven hangen in ergernis of kies je ervoor te kijken naar wat er wel is en daar dankbaar voor te zijn?

Wetenschappers doen al meer dan 20 jaar onderzoek naar de invloed van dankbaarheid op ons welbevinden, met als conclusie dat het een positief effect heeft op onze mentale gezondheid.
Benoem aan het einde van de dag drie dingen waarvoor jij dankbaar bent, leerde ik tijdens mijn coachopleiding bij het ICM. Het is een veel gebruikte ‘opdracht’ die coaches en therapeuten hun cliënten meegeven. Zelfs de grootste sceptici merkten het positieve effect van dankbaarheid, door bewuster stil te staan bij alle factoren die ergens bij betrokken kunnen zijn. Dan gaat het niet alleen over dat kopje koffie wat voor je staat maar ook over die koffieboon die elders op de aardbol is geteeld en alles wat ervoor nodig is tot aan het moment dat jij je eerste slokje koffie neemt.

Niet alleen het opmerken van dankbaarheid is belangrijk maar ook het uiten van dankbaarheid.
Wat weerhoud je om je waardering naar de mensen om je heen uit te spreken?
Waarom zou je wachten tot aan het moment dat ze je dreigen te ontvallen door ziekte of scheiding?

Een goed recept tegen somberheid is het verankeren van je dankbaarheid.
Hier volgen een paar tips. Ik nodig je uit om hiermee te experimenteren.

  • Tijdens de training Naar het hart van mindfulness schreef iemand elke dag haar dankbaarheid op een briefje en stopte dat in een speciale pot. Ze vond het leuk om af en toe in die pot te grabbelen. Zeker op mindere dagen.
  • Zelf schreef ik lange tijd in een dankbaarheidsboekje elke dag één ding op waarvoor ik dankbaar was. Ik vond het leuk om daar af en toe in terug te bladeren.
  • Tegenwoordig gebruik ik de App Happyfeed. Je kunt er foto’s en notities toevoegen. Makkelijk in gebruik. Soms heb ik geen woorden en spreekt een beeld mij meer aan.

Dankbaarheid wordt in veel religies als een deugd gezien. Ik herinner me dat mijn moeder ons vroeger een gebedje leerde over dankbaarheid. Als kind vond ik dat best wel fijn. Het had iets kalmerends en hielp me in slaap te komen. Als tiener is het me ontglipt. Pas later pakte ik het weer op toen ik mindfulness ging beoefenen. Mindfulness wordt dan ook weleens gezien als een vorm van levenskunst.
Wil jij ook in jezelf investeren met coaching of een training mindfulness?
Kijk dan in de agenda en meld je aan 

AGENDA
Mindfulness training, het programma van Edel Maex: leven in de maalstroom start op 14 april. Ben je meer geïnteresseerd in het programma: naar het hart van mindfulness neem dan even contact met me op. Daarnaast kun je nog steeds op (bijna) elk moment starten met een privé training van beide programma’s.
Informatie over beide programma’s vind je hier.

Ont-Moeten op 14 februari, 3 en 14 maart. Vooraf aanmelden noodzakelijk i.v.m. beperkt aantal plaatsen. 

Heb je interesse in onze nieuwsbrief meld je dan hier aan.

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer en is aangesloten bij de beroepsorganisatie NOBCO. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie