Skip to content

Quitter’s Day

Redactie
20 januari 2022 | 11:00

Advertentie

MindfulnessHardlopers en fietsers kennen misschien de APP Strava. Zelf gebruikte ik die ook weleens tijdens het wandelen. Ik las een interessant weetje wat me op het idee bracht voor dit column. Quitters’s Day is de dag dat je met iets stopt wat je jezelf had voorgenomen te doen.

Quitter’s Day

Uit de gegevens, die Strava in de loop der jaren heeft verzameld, blijkt dat er telkens in eenzelfde periode van een nieuw jaar, een moment is waarop veel mensen afhaken. Goede voornemens blijken moeilijker vol te houden dan gedacht en mensen vallen weer terug in oude patronen. Een paar jaar geleden riep Strava daarom de tweede vrijdag van de eerste maand uit als Quitters’ Day.

Herken jij hier iets van bij jezelf?
Je neemt je voor om vanaf nu, dingen anders aan te pakken. Gezonder te eten. Meer te bewegen. Vaker naar buiten. Maar bij regen blijf je binnen. En in plaats van je zittend werk te onderbreken, omdat je lijf aangeeft dat het wil bewegen, ga je tóch nog even door. Als je dan geen tijd of zin meer hebt om een fatsoenlijke maaltijd te bereiden stop je maar een diepvriespizza in de oven of je laat iets bezorgen.

We kennen allemaal wel van die momenten van zwakte.
En dan blijkt dat als je vooraf niet bedacht hebt hoe je jezelf hierbij kunt motiveren op zulke momenten, dat het merendeel weer terugvalt in oud gedrag.
In 2011 volgde ik een opleiding mental training waar niet alleen gekeken werd naar je basishouding (je intentie), maar ook naar factoren die je zouden kunnen beïnvloeden waardoor je niet meer trouw blijft aan jezelf.

Alleen doelen stellen is niet voldoende om ook vol te houden op momenten dat je weerstand tegenkomt. Ook je mindset, je intentie, is niet voldoende. Kijk ook naar: hoe trouw ben je aan jezelf?

De volgende drie vragen kunnen je hierbij helpen.

  1. In welke situatie kan het moeilijk worden om je te houden aan je voorgenomen gedrag?
  2. Wat zou je op zo’n moment kunnen helpen om tóch trouw te blijven aan jezelf?
  3. Wat heb je nodig aan ondersteuning om vol te houden?

Ik kan een heleboel dingen bedenken die me zouden kunnen afhouden van wat ik mezelf heb voorgenomen te doen. En soms is het ook noodzakelijk dat ik niet star vasthoud aan mijn voornemen. Bijvoorbeeld als er een calamiteit is met de kinderen wat directe aandacht nodig heeft.

Wat mij helpt, om trouw te blijven aan mezelf is, goed naar de signalen van mijn lichaam te luisteren en de herinnering hoe het is als ik die niet serieus neem. Maar bovenal de herinnering aan hoe ik me voel als ik ze wel serieus neem. Dat ik in die tijd al lang mindfulness beoefende hielp me. De bodyscan, een van de kernoefeningen, maakte me bewust van lichaamssignalen. Niet alleen in tijden van stress maar ook als ik me lekker in me vel voel.
Ter ondersteuning (vraag 3) staat er een foto in huis die tijdens een tocht in het hooggebergte is gemaakt. Dat motiveert me en ik herinner met het gevoel dat ik op die dag had. Ondersteuning is er ook met de wandelafspraken die ik maak met een vriendin.

Wat werkt voor jou?
Heb je interesse in onze nieuwsbrief meld je dan hier aan.

AGENDA

17 maart Training Mindfulness programma van Edel Maex: leven in de maalstroom. Je kunt (bijna) op elk moment beginnen met een privé training.

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer en is aangesloten bij de beroepsorganisatie NOBCO. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie