Skip to content

Hoe blijf je fysiek en mentaal gezond?

Redactie
11 november 2021 | 11:32

Advertentie

MindfulnessIedereen weet dat je heel veel zelf aan je gezondheid kunt doen door gezond te eten en regelmatig te bewegen. Je komt hiermee al een heel eind als het gaat over goed voor jezelf zorgen. Toch is dit niet altijd voldoende om ook psychisch fit te blijven.

Je mentale gezondheid is net zo belangrijk als je fysieke gezondheid en heeft dus net zo goed jouw aandacht nodig.
We krijgen allemaal in meer of mindere mate in ons leven met tegenslagen te maken. Er zijn altijd externe factoren waarop we totaal geen invloed hebben. We hebben echter wél invloed op de manier waarop we hiermee omgaan.

Het is niet alleen in het belang van jezelf maar ook in het belang van de mensen om je heen, om je een manier eigen te maken om op gezonde wijze met het leven te dealen.
Een overspannen teamleider kan het werkplezier negatief beïnvloeden door onredelijke inspanningen van zijn team te verlangen. Een ouder die snel overal beren op de weg ziet zal haar kinderen heel beschermend opvoeden en proberen te behoeden voor alle onheil. Iemand die veel over zichzelf piekert en andere wereldse zaken kan angstig worden.

Wanneer je op een gezonde manier leert omgaan met wat je zoal in het leven tegenkomt hoeven problemen niet altijd uit te groeien tot psychische- en lichamelijke aandoeningen. Dat vindt ook Ruth Peerboom, voorzitter van GGZ, las ik afgelopen weekend in Trouw.

Door hulp te vragen aan een coach of door mindfulness te beoefenen draag je ook zorg voor je mentale gezondheid. Er kunnen nog steeds vervelende en lastige situaties komen. En ook kunnen er nog steeds verdrietige en sombere gevoelens komen, met dat verschil dat je er niet in vast komt te zitten. Je kunt het tij keren.

Vorige week waren we bij de tweede sessie in mindfulness training Leven in de maalstroom aangekomen. Het ging over omgaan met grenzen. Hier werd opgemerkt dat fysieke grenzen veel sneller waarneembaar zijn dan psychische grenzen. Pijn in je lichaam voel je meteen, terwijl mentale pijn zich langzaam opbouwt en zich vaak pas later manifesteert. Door het contact met je lichaam te herstellen en van denken naar voelen te gaan, worden ook psychische grenzen zichtbaar en merk je dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Dit zelf voelen en doorvoelen geeft pas échte kennis. Het is een geruststelling te weten dat je zelf je grens bepaalt.

Tip
Breng je aandacht naar buiten wanneer je merkt dat het leven met al zijn gedoe je even te veel wordt.
Richt bijvoorbeeld je aandacht op het luisteren naar de geluiden om je heen en zet ook al je andere zintuigen in.

Ben jij op zoek naar een coach of wil je mindfulness leren neem dan contact met me op. Je kunt me rechtstreeks mailen of via Coachfinder en NOBCO.

– Lisette –

AGENDA

13 december Ont-Moeten.
Een nieuwe Training mindfulness Leven in de maalstroom start weer op 17 februari 2022.

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer en is aangesloten bij de beroepsorganisatie Nobco. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00

Advertentie