Skip to content

Mindfulness | Hoe ga ik om met dit moment?

Redactie
29 oktober 2021 | 11:00

Advertentie

Een vraag die in mindfulness centraal staat is: hoe ga ik om met dit moment?

Het is een vraag die je jezelf in elk moment kunt stellen. En een vraag die je ook op alles wat je in je leven tegenkomt kunt leggen. Het is dus niet de vraag: kan ik met dit moment omgaan maar, hoe ga ik met dit moment om?

Een vraag die niet met ja of nee kan worden beantwoord. Het antwoord ontvouwt zich door met de kwaliteit van aandacht die mindfulness zo eigen is, te kijken naar het moment. Dat betekent bewust aanwezig zijn en onderscheid kunnen maken. Zaken die niet relevant zijn maar je proberen af te leiden, aan je voorbij laten gaan zodat overblijft wat wél belangrijk is. 

En dat kan voor een deel ook te maken hebben met wat we geloven.
Geloof je iets omdat het in de krant staat geschreven?
Geloof je iets omdat iemand met autoriteit zoals bijvoorbeeld een professor het zegt?
Geloof je iets omdat anderen het zeggen of betrek je ook je eigen ervaring in het geheel?
En juist dat laatste is wat we met mindfulness doen. 

Bij mindfulness worden mensen uitgedaagd hun eigen onderzoek te doen aan de hand van ervaringen. Of je nu student bent, ondernemer, leerkracht, notaris, of zorgassistent. Sinds de wetenschap de effectiviteit van mindfulness heeft onderzocht, zijn er steeds meer mensen die bereid zijn zich hiervoor open te stellen. Neemt niet weg dat het pas iets voor je gaat betekenen op het moment dat je het ook daadwerkelijk gaat doen. 

Wat zou mindfulness voor jou kunnen betekenen?

Een aantal reacties van mensen die je voorgingen.

Ik kan op mezelf vertrouwen.
Ik geef mijn grenzen eerder aan zonder me daar schuldig over te voelen.
Ik kan beter ordenen, er is geen chaos meer.
Ik kan weer van het leven genieten ook al gebeuren er soms vervelende dingen.
Ik kan beter omgaan met mijn hoogsensitiviteit.
Ik neem nu regelmatig (mindfulness) pauzes en heb daardoor betere focus.
Ik ben dat lastige gesprek aangegaan waar ik steeds tegenaan hikte en ben tevreden over hoe het ging.
Ik mopper niet steeds meer op mezelf.
Men vindt mij geduldiger en ik geloof dat ze gelijk hebben.

Mindful moment
De kracht van het nú. Eckhart Tolle schreef er al over, net als zoveel anderen. Je leest erover in Boeddhistische en Vedische tradities. Maar heb je zelf al eens de kracht van het nú gevoeld? Het was een paar keer mooi weer deze week. En ik was in de gelukkige omstandigheid om met mijn werk te schuiven dus ben ik met een vriendin eerst een stukje gaan wandelen in het bos. Met alle zintuigen open door het herfstbos lopen is een ware symfonie voor je zintuigen. Op dat moment ben ik niet bezig met werk of met andere dingen. Ik ben volledig aanwezig op de plek waar ik ben en geniet van de wonderlijke, soms bijna magische wereld om me heen.

En nu jij …

Informatie over het mindfulness-programma van de training die nu bezig is lees je hier. In 2022 starten we opnieuw maar je kunt ook nu al kiezen voor een privé training. 

Ben jij op zoek naar een coach of wil je mindfulness leren neem dan contact met me op. Je kunt me rechtstreeks mailen of via Coachfinder en Nobco.

– Lisette –

AGENDA


In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer en is aangesloten bij de beroepsorganisatie Nobco. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00

Advertentie