Tijdens de bodyscan vertel ik de mensen dat er twee manieren zijn waarop ze met ongemak om kunnen gaan. Je doet er iets aan of je doet er niets aan. Wat je keus ook zal zijn, belangrijk is dat je er met je volle aandacht bij aanwezig bent en je ademhaling daarbij meeneemt.
Stel, je ligt niet meer comfortabel dan kan het handig zijn om te gaan verliggen. Of er komt ineens een vlieg op je neus zitten, dan wil je die het liefste direct verjagen. Kortom, je âdoetâ iets zodat het weer comfortabel voor je wordt. De uitnodiging is om met je volle aandacht aanwezig te zijn Ăn de handeling en je ademhaling daarbij mee te nemen. Je bent dus voelend, ademend aanwezig. Bewust van wat er aan de hand is (ik wil dit ongemak nu niet), bewust van wat je doet, bewust van hoe dit voelt, bewust van hoe dit voor je is.
Het kan ook zijn dat je besluit niets te doen als je merkt dat je niet meer comfortabel ligt. In plaats van er iets aan te gaan doen laat je het âzijnâ en brengt je volle aandacht naar de plek in je lichaam waar je het ongemak voelt. En ook nu weer neem je je ademhaling daarbij mee. Je bent dan voelend, ademend aandachtig aanwezig op de plek waar je het ongemak voelt en observeert hoe het gevoel zich daar ontwikkelt zolang je er met je aandacht bij bent. Gaandeweg ga je merken dat er iets veranderd. Soms verplaatst het gevoel van ongemak zich en soms lijkt het ook wel op te lossen in het niets. Dit is een andere aanpak waarmee je veel kennis opdoet over jezelf. Kennis over de manier waarop je op dingen reageert doordat je aandacht hebt voor lichaamssensaties, gedachten en je emotionele systeem. En ook bij deze strategie ben je er van moment tot moment met je volle aandacht bij aanwezig.
Als we het breder trekken dan de bodyscan, wat kunnen we daaruit leren?
Een interessante les om naar te kijken is, of het wel altijd nodig is om meteen in te grijpen. Hoe komt je besluit tot stand. Ik zou ook kunnen zeggen naar wie of wat luister je?
Een van de deelnemers uit een vorige training zei dan ook: âIk heb gemerkt dat ik niet altijd iets hoef te doen en soms is het zelfs beter om even niets te doen. Maar die neiging om meteen te reageren is wel even een dingetje. Gelukkig merk ik het nu op en kan er iets aan veranderen.â
Een andere interessante les om naar te kijken is je oordelende geest. Een deelnemer zei ooit: âJeetje, ik merk dat ik overal commentaar op heb. Dat is niet alleen vermoeiend maar ik word er ook absoluut niet blij van.â Mindfulness hielp haar zichzelf te accepteren.
21 oktober start de eerste groepstraining van dit jaar.
Heerlijk om in het najaar, face2face, weer een groepstraining te kunnen doen omdat dit een tijdje niet mogelijk was. Gelukkig gingen privé trajecten wel door. Het mooie van een groep is dat je van elkaar leert en mensen zich gesteund voelen. Informatie en aanmelden kun je bij lisette@jijbentoke.nl .
Investeer jij dit najaar ook in jezelf met een training mindfulness?
– Lisette –
In de rubriek âMindfulnessâ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk âJij bent OkĂ©â. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuĂŻtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.