Skip to content

Mindfulness | Dit kun je eenvoudig zelf doen

Redactie
22 juli 2021 | 15:24

Advertentie

MindfulnessIn dit column een tip die per direct ontspanning geeft. Je hebt er geen extra attributen voor nodig.  Je hoeft er niet eens voor uit je stoel te komen.

We weten inmiddels dat (spier)spanning zich bewust en onbewust opbouwt.Op dit moment verricht je inspanning om deze tekst te lezen, maar ben je je bewust van alle   spierspanning die deze inspanning teweegbrengt? Het merendeel van ons niet.

Lezen vereist focus. Je aandacht vernauwt zich naar de woorden op je scherm en je brein beslist razendsnel of je wel of niet verder leest.  Focus is niet alleen nodig om te lezen. Er zijn een heleboel andere dingen waarbij het een vereiste is dat je gefocust bent. Kijk bijvoorbeeld naar het werk wat je doet. Of op momenten dat je studeert voor een examen. En ook als je onderweg bent in de auto en het keihard regent wat het zicht beperkt.

Die focus, die inspanning zie je duidelijk op iemands gezicht. Sommigen hebben een verbeten gelaatsuitdrukking alsof ze zich letterlijk vastbijten in hun bezigheid. Anderen kijken mega serieus. Soms heb je dan ook de ander nodig die je attendeert op die inspanning want zelf merk je het vaak pas heel laat op. Zoals op momenten dat je druk voelt opkomen achter je ogen en op je voorhoofd. Of je merkt dat je kaken op elkaar zijn geklemd en je hoofdpijn krijgt. 

Er zit een plafond aan de tijd waarop we onze aandacht ergens op kunnen richten. Jezelf forceren werkt meestal averechts.

Een simpele manier om even te ontspannen is door een glimlach op je gezicht te toveren. Glimlachen en lachen zet andere spieren in beweging die je aangespannen spieren doen ontspannen. Daarbij heeft het ook invloed op je hormonen die deels verantwoordelijk zijn voor gevoelens van geluk en tevredenheid. Hier zijn tal van onderzoeken naar gedaan. Zelfs een geforceerde glimlach blijkt te werken las ik tijdens mijn opleiding. 

De kracht van een glimlach.
Mindfulness heeft zijn oorsprong in het boeddhisme. Je ziet boeddha’s dan ook vaak afgebeeld met een serene glimlach.
De kracht van de glimlach is een van de eerste dingen die cursisten ervaren door een simpele oefening te doen in de eerste sessie. Je kunt nu al meedoen als je wilt.

  • Sluit je ogen en verleg je aandacht naar je gezicht. Word je gewaar van alle spierspanningen en maak je gezicht zacht door je spieren niet langer aan te spannen. Het duurt misschien even voordat je beseft dat je hier niets voor hoeft te doen, maar eerder iets voor mag laten. (Het is overigens niet erg als dit niet meteen lukt.)Tover dan een glimlach op je gezicht en voel hoe je je hierbij voelt.

In het najaar beginnen we weer met nieuwe trainingen Mindfulness.

Heb je interesse, neem dan contact op. Liever op individuele basis? Dat is ook mogelijk. Dan kun je op bijna elk gewenst moment starten. Op Coachfinder lees je mijn profiel en kun je een afspraak maken. Heb je interesse in mijn nieuwsbrief? Meld je hier aan. 

Agenda
26 juli Ont-Moeten
Deze keer gaat het over onrust of ander ongemak wat je ervaart door gedachten die je over iets hebt. Er zijn nog een paar plekken vrij.

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30
2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31

Advertentie