Skip to content

Een proactieve houding kun je aanleren

Redactie
1 juli 2021 | 11:00

Advertentie

MindfulnessEen proactieve houding wil zeggen dat je zelf aan het stuur zit en je keuzes maakt. Dat je het vermogen hebt ontwikkeld om te antwoorden op ervaringen in plaats van mee te gaan in automatische impulsen.

Het verschil tussen proactief en reactief

Luister eens naar wat je zelf zegt en merk op hoe je je daarbij voelt. Luister ook naar wat anderen zeggen en peil hun stemming. Reactieven mensen hebben de neiging elke verantwoordelijkheid buiten zichzelf te plaatsen. Het ligt bijvoorbeeld aan het weer dat ze zich niet happy voelen. Het ligt aan de collega dat de sfeer op de werkvloer onprettig is. Het ligt aan de manager dat ze geen loonsverhoging krijgen en ga zo maar door. De omgeving heeft inderdaad een grote invloed op je. Dit wordt soms zelfs behoorlijk onderschat. Over verantwoordelijkheid is het echter goed te weten dat jij nooit verantwoordelijk bent voor het gedrag van een pestkop of iemand die je mishandelt!

Wat je ook in je leven meemaakt. Je kunt jezelf aanleren waar je aandacht aan schenkt.

In dit column beperk ik me tot het geven van voorbeelden van reactief- versus proactief taalgebruik. De manier waarop zinnen worden geformuleerd maakt duidelijk of iemand proactief of reactief reageert. Reactief taalgebruik is bijvoorbeeld als je zegt: ‘Ik ben nou eenmaal zo!’ Hiermee sluit je al het andere uit. Er is dan sprake van een gesloten houding. Of je daar zelf blij van wordt is nog maar de vraag. Vanuit een proactieve houding kun je zeggen: ‘Misschien kan ik het ook anders aanpakken.’ Hiermee hou je het gesprek open en is er bereidheid om opnieuw naar een situatie te kijken.

Reactief taalgebruik is bijvoorbeeld: ‘Dit kan ik niet.’ Maar vervolgens ga je in je eentje aan de slag omdat je eenmaal iets is opgedragen. Waarschijnlijk maak je je eigen overtuiging waar en daalt je stemming beneden het vriespunt. Wie zei dat je geen hulp mocht vragen?
Vanuit een proactieve houding kun je zeggen: ‘Ik heb dit nog nooit gedaan maar als je me op weg helpt gaat het me misschien lukken.’ De houding van deze mensen is open, ontvankelijk en nieuwsgierig.

Een ervaring is een prikkel (de stimulus) die een hele reeks automatische reacties ontketend. Van velen hebben we geeneens weet. Een deel van deze automatische impulsen hebben we onszelf aangeleerd, sommige blindelings overgenomen. Een deel ervan is door evolutie in onze cellen opgeslagen. Door zelfbewustzijn te ontwikkelen word je bewust van dat ene moment waarop wij als mens de vrijheid hebben om te bepalen waar we onze aandacht aan schenken.
Dat bepaalt wat je laat groeien. Mensen met een proactieve levenshouding kijken vanuit de realiteit naar mogelijkheden. Naast zelfbewustzijn is er ook voorstellingsvermogen nodig en een heldere mind.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Ik ga graag samen met je aan het werk. Lees mijn profiel op Coachfinder. Je bent van harte welkom.
Naast individuele afspraken werk ik ook met coach- en mindfulness-pakketten waarbij je uit verschillende programma’s kunt kiezen. Heb je interesse in mijn nieuwsbrief? Meld je hier aan.

Agenda

  • 5 juli Ont-Moeten VOL. 
  • 29 september intuïtief en reflectief schrijven.
  • 30 september start nieuwe groepstrainingen Mindfulness in de ochtend en avond.

Note: Op 2,3 en 4 juli is de praktijk gesloten. E-mails worden na 4 juli beantwoord. 

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie