Skip to content

Mindfulness | Alleen anderen het allerbeste gunnen?

Redactie
10 juni 2021 | 13:04

Advertentie

MindfulnessHet is niet de bedoeling dat liefde en zorgzaamheid voor anderen, ten kosten gaat van liefde en goede zorg voor jezelf. Hoe graag je een ander ook wilt helpen. En hoe graag je ook bij een ander wilt zijn. Wanneer dit betekent dat je jezelf vaak aan kant schuift doe je jezelf tekort. Misschien merk je zelfs wrevel opkomen en is er keer op keer teleurstelling als anderen jou niet geven wat jij weggeeft. Datgene waar je zelf zo naar verlangd.  

Het is een misvatting te denken dat goed voor jezelf zorgen ten koste gaat van zorg en liefde voor anderen. Het omgekeerde is wel waar. In mijn praktijk ontmoet ik regelmatig mensen die zichzelf alsmaar voorbijlopen. Zoiets sluipt er veelal ongemerkt in.

De volgende situaties kom ik met regelmaat tegen.

  • Er zijn mensen die het veel makkelijker vinden om zorg en liefde aan anderen te geven; daarbij vaak niet wetend hoe ze moeten omgaan wanneer ze door anderen liefdevol worden bejegend.
  • Er zijn mensen die het lastig vinden om ‘nee’ te zeggen ook al schreeuwt hun hele hart om een ‘ja’ naar henzelf. 
  • Er zijn mensen die nooit geleerd hebben wat het betekent om goed voor zichzelf te zorgen en sommigen hebben zelfs het idee opgevat dat je er altijd eerst voor een ander moet zijn. Maar wat als anderen ervan uitgaan dat jij tijdig aan de bel trekt wanneer iets je te veel wordt?

Wanneer je hierdoor ziek wordt kun je er niet meer voor anderen zijn.

Je bent het aan jezelf en daarmee ook aan de mensen die van jouw zorg afhankelijk zijn verplicht, om goed voor jezelf te zorgen. Dat is geen kwestie van tijd en ook geen kwestie van discipline maar een kwestie van prioriteit.

– Edel Maex tijdens de professionele vorming ‘Naar het hart van Mindfulness’.

Dit is helaas voor veel mensen niet zo vanzelfsprekend. Want stel je voor dat de ander je ineens een egoïst gaat noemen? Maar hoe noem je het als anderen hún belangen steeds jouw prioriteit maken zodat er ogenschijnlijk weinig of geen tijd meer voor jezelf overblijft? (Dat is overigens ook een veel voorkomende kwestie op de werkvloer.) 

Waarom alleen anderen het allerbeste gunnen en jezelf niet? Maak jezelf niet kleiner. Maak jezelf niet minder belangrijk. Geef een ander voorbeeld. Het voorbeeld van liefdevol en zorgzaam zijn voor jezelf én de ander. 

Goed voor jezelf zorgen betekent liefdevol met jezelf omgaan met als gevolg dat je vanuit die liefde en zorgzaamheid er ook voor anderen kunt zijn. 

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Lees dan mijn coachprofiel op Coachfinder. 

Heb je interesse in mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden.

– Lisette –

Agenda

Afgelopen maandag zijn we weer gestart met de bijeenkomsten Ont-Moeten en we gaan ook weer starten met het programma Naar het hart van Mindfulness voor groepen. 

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00

Advertentie