Skip to content

Waar ligt jouw focus?

Glendi
22 april 2021 | 11:00

Advertentie

Ligt jouw focus voornamelijk bij dingen die er nu niet zijn dan komt je geluksgevoel telkens onder druk te staan. Er is dan steeds een gevoel van dat er iets mist. Ik zal een paar voorbeelden geven.

Tijdens functioneringsgesprekken ligt de focus vaak zwaarder bij zaken die nog niet goed gaan dan bij zaken die je wél al goed doet. Het is belangrijk de dingen die nu goed gaan te verankeren. Pak bijvoorbeeld een vel papier, trek een streep in het midden zodat er twee kolommen ontstaan. In de ene kolom schrijf je de dingen die nu al goed gaan. In de andere kolom schrijf je zaken waarin je je nog kunt ontwikkelen. Wat zie je als je naar dat lijstje kijkt? Welk verhaal vertel je jezelf? Een chronische ziekte of een trauma, kan ervoor zorgen dat je bepaalde dingen niet meer kunt doen zoals je dat vroeger deed. Je komt dan in een rouwproces dat rouwen bij leven wordt genoemd. Niet alleen jij rouwt maar ook je omgeving.

Hier is vaak maar weinig aandacht voor waardoor de focus eerder blijft hangen bij de dingen die nu niet meer mogelijk zijn, in plaats van te kijken naar de dingen die wél mogelijk zijn. Zolang je geen aandacht hebt gegeven aan je pijn, de dingen die nu niet meer kunnen, blijft die pijn rondhangen en gaat een eigen leven leiden.

De pandemie maakt zichtbaar dat je bepaalde zaken gaat missen. Zeker als iets maar lang genoeg aanhoudt. Dat sommige mensen, die sturen op angst en op wat we missen, telkens een podium krijgen in de media, draagt ook niet bepaald positief bij aan ons geluksgevoel. Misschien is jouw verhaal alleen maar een verhaal van kommer en kwel. Dat vind ik dan oprecht heel vervelend voor je en ik hoop dat je een weg hebt gevonden om daarmee te dealen. Maar misschien heb je buiten al die kommer en kwel ook iets anders ervaren waardoor je als mens bent gegroeid en uiteindelijk trots kunt zijn op wat je in die moeilijke omstandigheden hebt bereikt.

Elk verhaal wordt gekleurd door de persoonlijke beleving.
Welk verhaal vertel je jezelf?

– Lisette –

Pak aan wat je dwarszit!
Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Lees dan mijn coachprofiel op Coachfinder.

Heb je interesse in mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden.

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie