Skip to content

Schoon schip maken

Redactie
10 december 2020 | 11:00

Advertentie

MindfulnessWat mij helpt om gedachten te ordenen en even helemaal los te komen van wat er in mijn hoofd omgaat is, opruimen.
Er is altijd wel iets op te ruimen. En met opruimen bedoel ik uitzoeken wat er nog nodig is en wat er weg kan. Wanneer ik het huis op orde maak, orden ik ook een stuk van mijn verleden. Het voelt prettig om schoon schip te maken.

Schoon schip maken

Kleding die ik niet meer draag pak ik in, en doneer het op plekken waar anderen er nog iets aan hebben. Mijn winterjas was al weggegeven op het moment dat de gemeente Nederweert meedeed met de actie ‘geef een jas en verwarm een hart’.

Er zijn ook dozen met herinneringen.
Van mijn overleden ouders. En ook tekeningen en versjes die mijn zoon ooit voor me maakte op de basisschool. Terwijl ik dit schrijf herinner ik me de vele tranen die ik heb laten vloeien telkens als ik die dozen opende. Maar nu is er rust. Al een aantal jaren. De emoties zijn gekalmeerd. Wat over is, is een intens warm gevoel, dankbaarheid en een brede grijns op mijn gezicht, liefde.

Wanneer ik opruim doe ik dat niet op een manier om de klus zo snel mogelijk te klaren. Alles wat er staat, alles wat ik tegenkom, heb ik ooit zelf gekocht of van iemand gekregen. Iemand of ikzelf heb er aandacht aan gegeven. Ik schuif het dan ook niet klakkeloos aan de kant maar ga ook niet met elk item 5 minuten in mijn handen zitten. Ik kijk naar het gevoel wat ik erbij krijg en of ik het nog nodig heb.

Opruimen doe ik met aandacht. Ik neem er bewust tijd voor.
Een datum plannen wanneer ik ga opruimen werkt bij mij niet. Ik merk vanzelf wanneer het weer eens zover is en maak er op dat moment tijd voor.

Kleding en andere zaken wegdoen is vaak een eerste stap. De volgende stap die ik maak is, wat ik nog overhoud op een plek neerzetten die makkelijk toegankelijk is. Rommel ontstaat meestal wanneer je dingen niet op hun plaats teruglegt. Wanneer ik boeken in mijn boekenkast orden doneer ik boeken waarmee ik klaar ben aan mensen die ze willen lezen, en plaats ik boeken die me op dat moment inspireren wat meer in het zicht.

Opruimen is voor mij Mindfulness in praktijk.
Laatst vertelde iemand me dat mijn manier van opruimen veel overeenkomsten heeft met de Kondo-methode. Zij had er ooit iets over gelezen in de Libelle. Ik kende het niet. Marie Kondo heeft een boek geschreven: ‘The Life Changing Magic of Tidying Up’. De Nederlandse titel is: ‘Opgeruimd’. (Een vertaling die niet de lading dekt …) Ik heb haar boek niet gelezen maar ben er wel nieuwsgierig naar geworden. Misschien iets voor jou om in de kerstvakantie te lezen.

Agenda Januari
18 januari Ont-Moeten

Pak aan wat je dwarszit!
Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken. Lees dan mijn coachprofiel op Coachfinder.

Heb je interesse in mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden.

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00
Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39

Advertentie