Skip to content

Dacht je alles te hebben bedacht, loopt het toch nog anders

Redactie
3 december 2020 | 11:00

Advertentie

Dagenlang heb je lopen piekeren. Het beheerste je volledig. Je sprak erover met anderen, en voegde hun meningen toe aan alle andere scenario’s die je al had bedacht. Thuis was je niet de lolligste op dat moment. Je had jezelf niet meer in de hand, maar had dit niet door.

Toen de dag eindelijk aanbrak was je er helemaal klaar voor. Je had jezelf immers goed voorbereid. Gesterkt door die gedachte en gewapend met al die scenario’s ging je op pad. Maar dan loopt het gesprek totaal anders en blijken al jouw overpeinzingen er niet meer toe te doen. Al dat gepieker, die slapeloze nachten, die frustraties, die buikpijn en dat gesnauw naar diegene die het dichts bij je staan. Voor wat? Naast opluchting voel je opnieuw frustratie opkomen. Als in een film trekken allerlei beelden aan je voorbij. Wat een zonde van je tijd en energie. En opnieuw word je weer in beslag genomen door je gedachten.

Dit kan écht anders.
Je kunt namelijk leren er anders mee om te gaan. Geen snelle quick-fix die je alleen hierop toe kunt passen maar iets duurzamers, wat ook van invloed is op andere aspecten in je leven.

De rol van Mindfulness
Het is onmogelijk om alle scenario’s te bedenken. Buiten dat, het is ook erg vermoeiend en het haalt je compleet weg uit het nú. Het brein is er goed in, kijk alleen al in de media. Daar lees je continu verhalen over wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Zie de verhalen over kerst, terwijl Sinterklaas nog gevierd moet worden. Wanneer je continu met je gedachten elders bent, mis je al het moois wat de dag van vandaag je nog te bieden heeft.

Ook ik was vroeger goed in het bedenken van allerlei scenario’s.
In mijn werk stond ik erom bekend dat ik situaties vanuit allerlei kanten kon bekijken en er een zinnig verhaal bij had. Maar in privé-situaties bakte ik er weinig van. Daar sloeg die kwaliteit door naar een ‘te veel van het goede’, onder invloed van mijn emotionele betrokkenheid.

Ik kreeg er last van. Dat drong pas echt goed tot me door tijdens mijn wekelijkse wandeling, met mijn vriendin Hannie op de Loenermark. Ik weet nog precies waar we liepen toen ze tegen me zei: ‘Goh Lisette, wat zit er toch veel in dat hoofd van jou’. Het waren niet alleen haar woorden die me deden halthouden maar ook de toon waarop ze het zei. Ik voelde het in elke vezel van mijn lijf. Toen besefte ik dat het tijd was om hier iets aan te doen.

Pak aan wat je dwarszit!
Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken. Lees dan mijn coachprofiel op Coachfinder.

Heb je interesse in mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden.

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie