Dagenlang heb je lopen piekeren. Het beheerste je volledig. Je sprak erover met anderen, en voegde hun meningen toe aan alle andere scenarioâs die je al had bedacht. Thuis was je niet de lolligste op dat moment. Je had jezelf niet meer in de hand, maar had dit niet door.
Toen de dag eindelijk aanbrak was je er helemaal klaar voor. Je had jezelf immers goed voorbereid. Gesterkt door die gedachte en gewapend met al die scenarioâs ging je op pad. Maar dan loopt het gesprek totaal anders en blijken al jouw overpeinzingen er niet meer toe te doen. Al dat gepieker, die slapeloze nachten, die frustraties, die buikpijn en dat gesnauw naar diegene die het dichts bij je staan. Voor wat? Naast opluchting voel je opnieuw frustratie opkomen. Als in een film trekken allerlei beelden aan je voorbij. Wat een zonde van je tijd en energie. En opnieuw word je weer in beslag genomen door je gedachten.
Dit kan écht anders.
Je kunt namelijk leren er anders mee om te gaan. Geen snelle quick-fix die je alleen hierop toe kunt passen maar iets duurzamers, wat ook van invloed is op andere aspecten in je leven.
De rol van Mindfulness
Het is onmogelijk om alle scenarioâs te bedenken. Buiten dat, het is ook erg vermoeiend en het haalt je compleet weg uit het nĂș. Het brein is er goed in, kijk alleen al in de media. Daar lees je continu verhalen over wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Zie de verhalen over kerst, terwijl Sinterklaas nog gevierd moet worden. Wanneer je continu met je gedachten elders bent, mis je al het moois wat de dag van vandaag je nog te bieden heeft.
Ook ik was vroeger goed in het bedenken van allerlei scenarioâs.
In mijn werk stond ik erom bekend dat ik situaties vanuit allerlei kanten kon bekijken en er een zinnig verhaal bij had. Maar in privĂ©-situaties bakte ik er weinig van. Daar sloeg die kwaliteit door naar een âte veel van het goedeâ, onder invloed van mijn emotionele betrokkenheid.
Ik kreeg er last van. Dat drong pas echt goed tot me door tijdens mijn wekelijkse wandeling, met mijn vriendin Hannie op de Loenermark. Ik weet nog precies waar we liepen toen ze tegen me zei: âGoh Lisette, wat zit er toch veel in dat hoofd van jouâ. Het waren niet alleen haar woorden die me deden halthouden maar ook de toon waarop ze het zei. Ik voelde het in elke vezel van mijn lijf. Toen besefte ik dat het tijd was om hier iets aan te doen.
Pak aan wat je dwarszit!
Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken. Lees dan mijn coachprofiel op Coachfinder.
Heb je interesse in mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden.
– Lisette â
In de rubriek âMindfulnessâ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk âJij bent OkĂ©â. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuĂŻtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.