Skip to content

Ruimte geven of afstand houden?

Redactie
1 april 2020 | 15:03

Advertentie

MindfulnessIn deze tijd elkaar ruimte geven kan nét het verschil maken tussen leven en dood. 

In de toespraak op dinsdagavond vertelde premier Mark Rutte ons, dat de eerdere maatregelingen die Nederland nam omwille van het Corona-virus, worden verlengd tot en met 28 april.  Hij prees het volk dat in deze tijd blijk geeft van het vermogen tot; aanpassing, zelfdiscipline en improvisatie. 

Je merkt dat dagelijkse patronen worden doorbroken. Het valt niet te ontkennen dat dit voor sommigen heel zwaar is. Doch je ziet ten gevolge hiervan ook hele mooie dingen ontstaan. Minister Hugo de Jonge verwoordde dit gisteravond in de persconferentie als volgt: ‘We houden afstand, minimaal 1,5 meter, maar misschien zijn we daardoor dichterbij elkaar dan ooit.’

Dichterbij elkaar doordat je jezelf en elkaar ruimte geeft. Vanuit je eigenwaarde, liefde en respect.

Elkaar ruimte geven. Daar hebben we nu dagelijks te maken. Thuis en ook zodra we de deur uitgaan.
Loopt er bijvoorbeeld iemand voor je, in supermarkt of buiten, dan passeer je elkaar op het moment dat er voldoende ruimte is. Soms betekent dit dat je even moet wachten, of je pas moet vertragen.
Dit geeft ín jou een automatische reactie. Die kun je niet voorkomen. Waar je wel controle over hebt is de manier waarop je met die automatische reactie omgaat. Je voelt misschien de drang in je lijf om toch door te willen lopen. Ook merk je dat er allerlei gedachten zijn. Leer ze herkennen als een van die vele automatische reacties en kies bewust voor een andere reactie. Hiermee leer je jezelf iets anders te doen dan je normaal zou doen.
Een open uitnodiging aan jou om automatische handelingsimpulsen op te merken en er vanaf nu anders op te reageren. In plaats van mee te gaan in die automatische reactie, bewust kiezen voor een andere reactie. In Mindfulness noemen we dit: in plaats van automatisch reageren naar bewust antwoorden.  

Ook elkaar thuis de ruimte geven is belangrijk. Reageren op wat er gebeurt, kan op verschillende manieren. Snel en onnadenkend. Daarna heb je misschien spijt van wat je hebt gezegd? Misschien vind je het lastig om thuis over gevoelens te praten, maar is er nu wél die behoefte. Wegstoppen van gevoelens heeft geen zin. Ze komen altijd wel weer een keer tevoorschijn en kunnen zich opstapelen en kunnen je stemming beïnvloeden.
Expressie geven aan wat je bezighoudt kan helpen. Dat kan met woorden, maar ook met muziek, met dansen, tekenen en noem maar op. 

Zorg goed voor jezelf én zorg goed voor anderen.

-Lisette – 

AGENDA
Alle groepsactiviteiten zijn geannuleerd.
Onze aangepaste diensten vind je op de website.

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie