Skip to content

Communicatievalkuilen in relaties ( Deel 2 )

Redactie
30 januari 2020 | 11:00

Advertentie

MindfulnessVorige week schreef ik over, hoe relaties soms diepe krassen oplopen wanneer er niet of nauwelijks wordt gecommuniceerd. Je leest dat artikel hier.

In relaties hebben we soms maar een half woord nodig om te weten wat de ander wil. Dat is vaak heel prettig. Minder aangenaam is het wanneer er uitgegaan wordt van verkeerde aannames. Iets wat misschien veel vaker voorkomt dan je in eerste instantie misschien zou denken.

Check jij jouw aannames weleens, of ga je er klakkeloos vanuit dat je het altijd bij het rechte eind hebt?  Stel je voor dat jouw antwoord altijd al wordt ingevuld door een ander. Voordat je het weet eet je misschien voor de rest van je leven elke ochtend een bruine boterham met kaas terwijl je misschien ook weleens zin hebt in een kommetje yoghurt met muesli. Toch, het is wel fijn wanneer Paul iets voor mij meebrengt waar ik niet om heb gevraagd en ik op dat moment heel blij mee ben. Wees je dan ook bewust dat denken voor een ander altijd twee kanten heeft.

Kloppen jouw aannames altijd?
Hoe vaak vul je iets voor een ander in met je eigen gedachten zonder te checken of jouw gedachten wel juist zijn? Ik noemde het voorbeeld van de bruine boterham met kaas maar er is ook vaak sprake van onuitgesproken aannames.  Hierover vertelde laatst een klant. Haar vriend is ontzettend boos op haar omdat ze met een vriendin in Glasgow gaat en naar een concert daar van de Nederlandse groep Within Temptation. Niet het feit dat ze naar Glasgow gaat is waarom hij boos is. Dat was immers afgesproken. Hij is boos omdat ze daar naar dat concert gaat.  Hij kwam er pas achter toen hij haar vertelde over tickets die hij voor hen samen had gekocht voor het concert in Amsterdam. Zij was er namelijk van uitgegaan dat hij toch niet mee zou gaan naar dat concert, omdat hij nooit naar concerten gaat. Een andere klant vertelde dat hij het bellen van een oude vriend steeds uitstelt omdat hij denkt dat deze toch geen tijd voor hem heeft of geen zin heeft om weer eens iets af te spreken. Voordat je het weet ontstaat er een kloof die helemaal niet nodig is wanneer je je uitspreekt. 

Tip
Het kan helpen om eens wat vaker aan N.I.V.E.A. te denken. Niet die blauwe pot met lotion of handcrème maar de afkorting die betekent: Niet Invullen Voor Een Ander. Wanneer jij altijd alles voor een ander invult dan heeft die ander helemaal geen stem meer. Hoe zou jij dat vinden als anderen altijd alles voor jóu invullen?  Ik nodig je uit om voor jezelf eens na te gaan hoe vaak jij iets voor een ander invult met je eigen gedachten zonder te checken of je gedachten kloppen? Met andere woorden, check je aannames en neem niet alles als een vanzelfsprekendheid aan. Onderzoek ook eens hoe vaak jij antwoord geeft voor een ander, terwijl die er gewoon bij staat.

Mindfulness in praktijk
Voor de eerste keer starten we met een cursus Praktische Mindfulness waarin dit en andere thema’s aan bod komen. Een combinatie coaching en Mindfulness. Neem contact met me op wanneer je geïnteresseerd bent. Let wel, dit is geen Mindfulness training. 

Ben je op zoek naar een gediplomeerde coach bekijk dan mijn profiel op coachfinder. 

-Lisette – 

Actueel
10 februari activiteit ONT-moeten.
12 februari start cursus Praktische Mindfulness

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

1 Reactie

  1. Ik snap dit deze artikelen 1 grote advertentie zijn, maar toch even wat kanttekeningen:

    1. Laat je stukjes door een ander nalezen alvorens ze te publiceren. Ze staan vol met taal en zinsbouw fouten. An sich geen ramp, maar potentieele klanten kunnen denken: “Als die miep niet eens fatsoenlijk kan typen dan zal ze ook wel slecht zijn in haar werk”.

    2. Dit stukje gaat over aannames, en vervolgens doe je zelf waar je anderen voor waarschuwt. Dat is raar.

    3. Wees niet Dr. Phil. Die beste man zegt hele zinnige, logische dingen. Enkel mensen met een 2 cijferig IQ kunnen daar zelf niet opkomen (Dr. Phil’s gasten zijn over het algemeen oliedom).

    4. Stel vragen bij je baan + diploma. Sinds de privatisering van de zorg is alles een kwaal en dus ook behandelbaar. Maar mensen problemen aanpraten enkel om jezelf in het heden en de toekomst van werk te voorzien is twijfelachtig. Bij de Jumbo achter de kassa zitten levert ook genoeg geld op om de rekeningen te kunnen betalen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Winnaar van de Beaujean Awards 2024 komt uit Nederweert-Eind
Frank en Yvonne Janssen uit Nederweert-Eind
20 september 2024 | 13:00
Screenshot
Ervaar je klachten aan voeten?
20 september 2024 | 12:00
marly_brands
Profiteer van de kortingsactie
20 september 2024 | 11:00
Dit zijn de Bedrijfswagen Dagen bij Van Mossel Ford
Benieuwd wanneer deze dagen zijn?
20 september 2024 | 10:00

Advertentie