Voor alles wat we doen is er een programma. Sommige zijn zelfs al miljoen jaren oud, zoals bijvoorbeeld het systeem dat gevaar detecteert, en alarmbellen doet rinkelen waardoor ik bijtijds kan uitwijken voor, een van de vele, auto’s die met een veel te hoge snelheid de bocht doorkomen op de Florastraat. Maar ook een programma dat merkt wanneer ik van iets geniet waardoor ik voorkeuren ontwikkel.
Echter, niet alle programma’s dienen ons. Ooit kwamen ze waarschijnlijk van pas, maar ze kunnen ook nog op volle toeren draaien wanneer we ze niet meer nodig hebben. Sommige ben je dan misschien ook liever kwijt. Het vervelende is echter dat ons brein niets vergeet. Je kunt een programma dan ook niet overschrijven of deleten. Je kunt echter wel een ánder programma schrijven en daarvan je populairste zender maken waardoor het programma dat je niet meer dient, steeds verder naar de achtergrond verdwijnt. Vergelijk het met televisie. Zolang de kijkcijfers hoog zijn, wordt het programma uitgezonden, maar zodra de kijkcijfers dalen wordt het niet meer op primetime uitgezonden en verdwijnt het uiteindelijk van de buis.
Hoe kom je erachter welk programma er draait?
Het zijn vaak anderen die je erop wijzen: ‘Doe je dit nu alweer?’ Het kan ook zijn dat je jezelf enigszins gefrustreerd hoort zeggen of denken: ‘Alweer datzelfde liedje. Wanneer houdt het nu eens op?’ Je ontdekt je programmering ook door te mediteren of Mindfulness te beoefenen, en met coaching.
Wil je weten naar welk programma je luistert? Luister dan eens goed naar dat stemmetje wat je aanzet tot actie. Het enige dat je hoeft te doen is even te stoppen met wat je aan het doen bent. Je ademhaling gaat vanzelf door, je gedachten gaan vanzelf door, voel en luister. Wanneer je merkt dat je door een programma bent gekaapt, erken het dan als een van je programma’s en wanneer het je op dat moment niet dient, stap er dan uit en maak een nieuw programma. Je hoort me overigens niet zeggen dat je die oude programmering moet verbannen. Dat helpt misschien tijdelijk, maar is geen blijvende oplossing. Wat wél helpt is om die oude programma’s eens te bekijken. Het natuurlijk wel zaak dat je ze opmerkt. Pas dan kun je aankijken en heroverwegen. De coachtrajecten in mijn praktijk gaan dan ook altijd over persoonlijk leiderschap. Niet zo vreemd dat ik op enig moment Mindfulness trainingen ben gaan geven als aanvulling op mijn coachpraktijken, het is immers een intense en verrassende ontdekkingstocht.
Wat wordt jouw favoriete zender vandaag?
-Lisette –
- November start nieuwe groepstraining Mindfulness
- 4-11-2019 Mindfulness onderhouden
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In het verleden werden nogal eens paarden ingezet maar tegenwoordig trekt ze steeds vaker, al wandelend met cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.