Skip to content

Waarom worden relaties verbroken?

Redactie
29 augustus 2019 | 11:00

Advertentie

Het is al jaren bekend dat, na vakanties en feestdagen, de meeste echtscheidingen plaatsvinden. Waarom juist in die periode, vraag je je misschien af? Vakantie kan een moment zijn waarop je als gezin of koppel dichterbij elkaar komt. Maar het kan ook net die ene druppel zijn die de emmer doet overlopen. Kleine irritaties kunnen uitgroeien tot grote frustraties. Dan is er op enig moment geen rek meer, en de enige uitweg lijkt je relatie te moeten beëindigen. Misschien is dat ook de juiste keuze, maar weet dat dit niet de énige keus is.

In relaties ontmoet je jezelf in relatie tót die ander. Hoe speel jij dit spel? In een gezonde relatie is er sprake van gelijkwaardigheid. Je hoeft niet altijd dezelfde dingen leuk te vinden, en ook hoef je niet altijd alles samen te doen. Je hoeft het niet altijd eens te zijn met elkaar. Je hoeft niet hetzelfde opleidingsniveau te hebben, al botsen sommige culturen ogenschijnlijk met elkaar.

In het woord gelijkwaardigheid ligt een ‘waarde’. Het gaat hier om een stukje eigenwaarde. Die waarde is jouw inbreng in jullie relatie. Het zegt iets over waar jíj voor staat. Hoogstwaarschijnlijk is dat ook wat je tot elkaar aantrekt en wordt gerespecteerd.
Je kunt wel een stukje meegaan in andermans verhalen, doch let op dat je jezelf daarin niet verliest. Eigenwaarde helpt je paal en perk te stellen. Je moet het echter wel zelf doen.

‘Je moet met elkaar in gesprek blijven’, wordt er weleens gezegd. Daar ben ik het mee eens, maar ik plaats daarbij ook een kanttekening. Kijk eens naar de kwaliteit van jullie gesprekken. Wanneer je elkaar alleen maar spreekt om te vertellen wat er gedaan moet worden en wat je van elkaar verwacht, of erger nog, wanneer je elkaar alleen nog maar te vertellen hebt wat de ander niet goed doet, dan kun je misschien beter even je mond houden en eens goed kijken wat er werkelijk speelt. Begin dan eerst eens om elkaar elke dag een compliment te geven.

Ik merk vaak dat mensen zich veel te veel met elkaar bemoeien, zo ook in liefdesrelaties. Laat die ander zijn eigen pad lopen en gun jou hetzelfde. Wanneer je continue rekening houdt met de ander omdat je misschien de neiging hebt conflicten te vermijden, kom je uiteindelijk in conflict met jezelf. Je ontneemt daarmee niet alleen jezelf de kans om je te ontwikkelen maar ook die van de ander. Zo ontstaat er eerder een zekere mate van afhankelijkheid, in plaats van dat ieder op eigen benen leert staan van waaruit je jullie relatie kunt laten groeien. Dit geldt overigens niet alleen voor liefdesrelaties. 

Vaak wordt er in eerste instantie met de vinger naar de ander gewezen. Het gaat echter niet om die ander. Een relatie laat je, naast alle mooie dingen die er zijn, ook haarscherp zien waar jouw pijnpunten liggen (en die van de ander). Wanneer je dat ziet kun je er iets aan veranderen. Ben je bijvoorbeeld bewust dat je altijd de lieve vrede wilt bewaren en daarom conflicten vermijdt (meestal met de beste bedoelingen), dan kom je waarschijnlijk keer op keer in situaties terecht die je uitdagen om paal en perk te stellen. Totdat je het hebt geleerd en jullie allebei weer verder kunnen.  

Klanten horen me weleens zeggen: Het is niet de vraag of je de ruimte krijgt, want die is er. Het is eerder de vraag of je die ruimte ook inneemt en daarmee je plek in de wereld claimt.

-Lisette – 

Agenda

  • 9 september Mindfulness onderhouden. Bij basisschool de Bongerd samen met anderen Mindfulness beoefenen. Toegankelijk voor iedereen die ervaring heeft met Mindfulness en met meditatie.

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In het verleden werden nogal eens paarden ingezet maar tegenwoordig trekt ze steeds vaker, al wandelend met cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en op Instagram. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie