Skip to content

Nederweert heeft gekozen. Hoe kies jij?

Redactie
18 april 2019 | 11:00

Advertentie

Voor het eerst een burgermoeder in Nederweert. In een besloten raadsvergadering nam Nederweert afgelopen maandag haar besluit. Een uur later werd in een openbare vergadering bekend gemaakt dat Birgit Op de Laak wordt voorgedragen als burgemeester van Nederweert. Bij het kiezen van een burgemeester moet er een bepaalde procedure worden gevolgd. Nederweert is nu weer een stap verder in het proces tot het aanstellen van een nieuwe burgemeester. 

Hoe maak jij je keuzes?
Vaak hebben mensen niet eens in de gaten dat ze de hele dag door besluiten nemen. Het gaat over de kleding die je vandaag hebt aangetrokken, over wat je eet en drinkt en het gaat ook over mensen zoals je vrienden, je partner en noem maar op. Alleen je familie, die krijg je er gratis bij. Dat doet me denken aan een kleine familyhappening waarbij de schoonzus van mijn neef lachend tegen ons zei: ‘Tja dames, dit is júllie neef. Ik heb hier niks mee te maken.’ Waarop ik lachend reageerde: ‘Wij hadden geen keus maar jij hebt hier vrijwillig voor gekozen.’ Iedereen barstte in lachen uit. Het was gezellig die dag in het heuvelland.

Een van de vele onderwerpen van de training ‘Naar het hart van Mindfulness’, gaat over keuzes maken. Dit begint allereerst met bewustwording van zaken waaróver er zoal besluiten worden genomen en vervolgens beseffen ze hóe ze dit doen. Ze merken vaak hoe snel ze gedachteloos meegaan en soms realiseren ze zich dat ze meelopen in het verhaal van een ander. Ze zien ook waardoor hun keuze wordt beïnvloed. Hoe werkt het voor jou als je een ander voor jou laat kiezen? De reclamewereld toont op humoristische wijze in het filmpje ‘doe maar wat’ over tonic wat er kan gebeuren als anderen voor jou mogen bepalen.

Jouw keus of doe maar wat?
Voordat je een besluit neemt is het dan ook belangrijk je te realiseren dat er altijd een keuzemoment is. Je moet het alleen ópmerken anders is het alweer voorbij voordat je er erg in hebt. Bij Mindfulness spreken we over een ‘vrij keuzemoment’ wanneer je bewust aanwezig bent én vanuit vrijheid je keuze maakt. Dus zonder dat je druk ervaart en zonder dat je door allerlei andere zaken wordt belemmerd. Dat is het onderzoek waarmee mensen thuis aan de slag gaan waarbij ze beseffen hoeveel factoren er van invloed kunnen zijn. Maar zijn ze ook wérkelijk belangrijk? In dit onderdeel van Mindfulness onderzoek je ook je drijfveer oftewel de bron van je verlangen.

Beslissingen die je bewust en vanuit vrijheid neemt geven rust. Vooral wanneer we het over ingrijpende levensgebeurtenissen hebben. Ook al kan het nog heel spannend zijn omdat je nooit helemaal zeker weet hoe iets uitpakt. Het feit dat je zelf gekozen hebt, vanuit vrijheid, met de kennis die je toen had, maakt het ook zoveel makkelijker om de draad weer op te pakken als het gewenste resultaat uitblijft, terwijl je anders heel lang in iets vast kunt blijven hangen. In dat geval zie ik mensen vaak met hun vinger naar iemand anders wijzen.

Heb je enig idee hoeveel beslissingen je op een dag neemt? En dan, hoe maak jij die keuzes? Impulsief of maak je van die lijstjes met ‘voors’ en ‘tegens’? Of merk je dat je vaak gedachteloos meegaat in de keus van een ander? Kies je voor het één dan kies je op dat moment niet voor het ander. Zit je in een restaurant en heb je zin in een maaltijd met vlees dan sluit je alle vegetarische menusuggesties op dat moment uit en waarschijnlijk kijk je er niet eens naar. Ga je een dagje uit met de kinderen dan zijn er meerdere factoren die meespelen. Niet alleen alle wensen van de betrokkenen doen mee, maar je zult ook realistisch moeten zijn door eerlijk te kijken wat haalbaar is.

Ach, ik kan me er niet aan onttrekken dat ik nu even terugdenk aan een stukje dat ik vorige week in het Nederweerter weekblad las over de twee uitgewerkte varianten van de N266. In de ene variant zijn de kosten voor de gemeente op ruim 20 mln beraamd en in de andere variant zijn de kosten op 10 mln beraamd. De auteur schrijft dat het budget van de gemeente 10 mln is en is nieuwsgierig naar de keuze van de gemeente.

Ik ben daarin misschien iets te simpel, daarom zit ik ook niet in de politiek. Maar sta ik bij de slager met het budget voor een gehaktbal dan kom ik niet met een biefstuk thuis. 

Wat je ook kiest. Kies bewust én vanuit vrijheid, ook al betekent dit bijvoorbeeld dat er beperkingen zijn aangaande budget, gezondheid of wat dan ook. Durf eerlijk te kijken en ontdek mogelijkheden.

Agenda:

  • 29 april Mindfulness in Nederweert – terugkom moment
  • In mei workshop Mindfulness en workshop intuïtief schrijven. Zie de website.

-Lisette-

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie