Skip to content

Liefde voor de natuur

Redactie
14 februari 2019 | 11:00

Advertentie

Wat was het mooi afgelopen zaterdag toen ik in alle vroegte bij het Sarsven met Jayro wandelde. Kort daarvoor viel de regen nog met bakken uit de lucht. Ik was er eigenlijk al vanuit gegaan dat de wandeling niet door zou gaan, of dat we op zijn zachts gezegd een flink nat pak zouden krijgen, maar het tegendeel werd waar. De zon kwam door en wierp een prachtig licht op het landschap. Ik liep weer helemaal te genieten van al het moois om me heen, alsof ik het voor de eerste keer zag. De frisse kleuren, de geur van verrotte takken en bladeren, ganzen die zich op de akker hadden verzameld en vervolgens luid kwakend het luchtruim kozen. Op twee na, zij wachtten nog even en vlogen toen de anderen alsnog achterna. Dit zijn zo van die momenten waarvan ik blij kan worden, een soort van kinderlijke blijdschap realiseerde ik me en moest om mezelf lachen.

Die kinderlijke blijdschap brengt me bij een kwaliteit die Mindfulness in zich draagt, namelijk de kwaliteit van een beginner. Er is een periode geweest waarin ik dacht hem kwijt te zijn. Tot op het moment dat onze zoon werd geboren en de herinnering weer boven kwam. De natuur heeft er niet zo’n moeite mee om telkens weer opnieuw te beginnen maar met ons is dat weleens anders. Wij schijnen dit soms weleens te vergeten omdat we bijvoorbeeld worden gehinderd door eerdere ervaringen en onbewust vast blijven houden aan bepaalde denkbeelden of patronen.

De kwaliteit van een beginner wordt binnen de Mindfulness aangeduid met ‘beginners mind’. Tijdens de trainingen blijkt hoe lastig het kan zijn om sommige van die patronen te doorbreken en weer met een frisse blik te kijken. Deze week zijn er twee nieuwe individuele trajecten gestart. Zo’n eerste sessie heeft altijd iets bijzonders. Mensen staan open voor iets nieuws. Ze weten niet wat er komen gaat en zijn nieuwsgierig. Dit zijn die momenten waarop ik die ‘beginners mind’ bij ze opmerk. Een mooie opstap naar de eerste sessie ‘Bewust Zijn’.  Maar hoe zit het als je die maandagochtend weer bij het overleg aanschuift? Kun je daar ook onbevooroordeeld bij aanwezig zijn? Of hoe is het voor je als je je de vorige dag vreselijk geërgerd hebt aan je partner? Draag je dat de volgende ochtend nog met je mee of treed je elkaar weer liefdevol en respectvol tegemoet? Liefde is: op weg zijn naar jezelf ontmoeten in elkaar (Toon Hermans). Daarbij heb je de kwaliteit van een beginner nodig om niet steeds terug te vallen in oude herinneringen.

Mindful moment – beginners mind
Ik vraag me af. Wat zie je als je voor nu, eventjes al je eerdere ervaringen naast je neerlegt en met een frisse blik naar iets kijkt wat je bezighoudt? Misschien ontdek je wel iets nieuws en kun je daarmee verder.

AGENDA
Op 20 maart start er weer een groepstraining. Wil je meer informatie over deze training of andere zaken neem dan gerust contact met me op of neem een kijkje op de website. 

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_19-Huidinstituut-Purife-viert-2jarig-bestaan
Wie jarig is trakteert!
19 september 2024 | 12:00
Bak met kittens gedumpt Eilers Nederweert
”De kittens hebben hun moeder nodig!”
19 september 2024 | 11:10
19_09_2024 Speuren naar geuren en kleuren in de groote peel
Ruik de herfst!
19 september 2024 | 11:00
Oude-boerenbond-Staat-Nederweert-2
De initiatiefnemers gaan met de input aan de slag
19 september 2024 | 10:39

Advertentie