Skip to content

Doe jij mee aan Black Friday?

Redactie
22 november 2018 | 11:00

Advertentie

Ik wil eigenlijk helemaal niet meedoen met die zotte black-Friday acties maar onbedoeld doe ik er toch aan mee. Deze week mocht ik weer nieuwe orthopedische steunzolen ophalen en had tot aan dàt moment gewacht, met de aanschaf van nieuwe schoenen. Met de kersverse zolen in mijn lichte schoenen loop ik de winkel in. Hier word ik, net zoals de vorige keer, vriendelijk en deskundig geholpen. De schoenen die ik nu draag kunnen eindelijk plaatsmaken voor najaars stappers. Het is mid-season sale maar helaas zijn die schoenen te slap voor mijn voeten. Dus dan toch maar binnen het andere aanbod kijken. Nadat ik mijn keus heb gemaakt vertelt de verkoopster dat ze aanstaande vrijdag meedoen met de black-Friday sale. Kan ik op die dag terugkomen dan scheelt me dat maar liefst €40,-. Wil ik ze toch nu direct meenemen dan krijg ik € 20,- korting. Als ik tot vrijdag wil wachten dan reserveert ze dit paar voor mij. Dat is weer een meevaller waarvoor ik vrijdag graag terugkom. Ik dank haar en haar collega hartelijk.

Deze gebeurtenis wil ik vandaag inbrengen om iets meer te vertellen over opmerken van gewaarwordingen en op tijd ergens uitstappen en zelf weer achter het stuur plaatsnemen. Ik heb gekozen voor deze gewone alledaagse situatie. Ook al gebeurt er niets opzienbarends, er zijn allerlei reacties in ons lichaam en onze geest waar te nemen.

Met mijn nieuwe zolen in mijn ‘oude’ schoenen loop ik de winkel in. Ik merk dat ik het nieuwsgierige gevoel mis om iets nieuws te gaan kopen. Het voelt eerder als een noodzakelijk kwaad en ik geef mezelf meteen op mijn kop door te zeggen dat ik niet zo belachelijk moet doen. Lekker zo’n innerlijke criticus die zich overal mee bemoeit. Goed schoeisel is belangrijk en daar hangt een prijskaartje aan, houd ik mezelf voor. Ik ben dan ook kritisch in mijn keus. Het moet goed zitten en er het liefst ook nog een beetje leuk uitzien een lastige combinatie. In mijn gedachten zie ik beurtelings een vriendin en een buurvrouw die tot de gelukkigen behoren die voor slechts een paar tientjes een paar comfortabele leuke schoenen kunnen kopen. Helaas pindakaas, bij mij is dat anders. Ik word even verrast door een ‘jammer’- gevoel en de constatering dat schoenen kopen voor mij lastiger is en voel irritatie opkomen. Even is er een verlangen naar makkelijke voeten. ‘Ho stop! Dat zijn gedachten waar ik dus echt niets aan hebt op dit moment en al zeker niet vrolijker van wordt’, zeg ik tegen mezelf en kan glimlachen om mijn hersenspinsels. En terwijl dit allemaal in slechts in zeer korte tijd door mijn hoofd flitst begroet ik de verkoopster en kijk rond. Ik loop heel langzaam en voel nog steeds een zweem van lichtelijke frustratie en irritatie en besluit uit dat gevoel te stappen door met mijn aandacht naar het voelen van mijn voeten te gaan en vervolgens naar mijn ademhaling en ik merk dat mijn stemming weer verandert.

De medewerkster is vriendelijk en biedt haar hulp aan zonder opdringerig te zijn. Dat maakt dat ik nog meer kalmte voel. Ik word al wat blijer als ik een rek zie met 20% korting. Toch neem ik ook nog wat afkeer waar want ik vind ze echt best wel saai. Goeie schoenen met een prijskaartje zijn dan ineens dure schoenen en dat is een hele andere beleving. De verkoopster is vriendelijk en kundig. Er is alle ruimte en geen commercieel gepush. Ik besluit te stoppen met rondkijken en vertel de medewerkster dat ik nieuwe schoenen wil. Duhuh dat had ze natuurlijk ook al bedacht, gaat het door mijn hoofd. Ik kan gaan zitten en zij brengt me een paar schoenen om te passen. Inmiddels ben ik weer helemaal aanwezig en terwijl ik ze aantrek zijn er geen storende gedachten. Alleen maar helpende gedachten en ik weet de juiste eruit te pikken die me op dat moment verder helpen. Er ontstaat zelfs een binnenpretje om dat kleine leed dat zich eerder aan mij heeft voltrokken. 

Ik ben oprecht verrast door het verhaal over de Black Friday korting dat pas wordt verteld als ik al een keuze heb gemaakt. Het stemt me blij en ik voel zelfs enige opluchting dat ik toch nog iets met korting kan kopen. Mooi hoe dat allemaal werkt in het brein. Even gaan nog gedachten door mijn hoofd over het milieu omdat ik dan weer een stuk moet rijden. Maar mijn brein heeft inmiddels al allerlei verbindingen gemaakt hoe ik e.e.a. kan gaan combineren zodat ik niet onnodig benzine hoef te spenderen. De rol van mijn tweede natuur valt hierin ook op. Eind van het verhaal is dat ik met een tevreden gevoel naar buiten stap met de gedachte; ‘Aan goeie schoenen hangt een prijskaartje, maar dan heb je ook wat.’ Tenminste dat is de bedoeling. Het is bijna vrijdag…

In de auto op de terugweg voel ik me weer opgewekt, net zoals op de heenweg. Het zonnetje schijnt, een mooie weg terug door de Houtsberg en via Schoor. Auto’s die plots voor me de weg opdraaien irriteren me niet, ook al zie ik dat de bestuurder meer aandacht voor de inzittenden heeft als voor het verkeer. Toch altijd prettig als ze op enig moment dat gaspedaal weer weten te vinden en constanter binnen de snelheidslimiet laveren en niet over de weg slingeren. Ik verheug me al om straks weer eens op een zondag met ons viertjes te gaan wandelen. Van Riny kreeg ik met mijn verjaardag een tegoedbon voor 100 kilometer wandelplezier en ik zie ernaar uit om dit straks weer op te pakken. Neef Harrie uit Roermond komt ook nog mijn gedachten binnenvliegen en ik glimlach om de herinneringen aan alle verhalen over vogeltjes tijdens eerdere wandelingen. Leuk om straks ook weer met hem een keer op pad te gaan. En zo is het een komen en gaan van gedachten terwijl ik veilig naar huis navigeer.

Weet dat je op elk moment de keus hebt waar je met je aandacht bent. En ook dat momenten van afdwalen onvermijdelijk zijn. Die merk je ook niet op. Echter het moment waarop je bewust wordt van je dwaling kun je wel opmerken en dat is het moment waarop je zelf het besluit neemt waar je met je aandacht heen gaat. Dit leren we in een Mindfulnesstraining wat niet voor niets een training wordt genoemd en ik merk dat de huidige groep daardoor veel vertrouwen in zichzelf ontdekt. 

AGENDA

  • 03-12-2018 Module 6 training Mindfulness (aanmelding gesloten)
  • 2019 start nieuwe groepstraining Mindfulness

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00
Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39

Advertentie