Skip to content

Kinderlijke nieuwsgierigheid en onbevangenheid?

Redactie
11 oktober 2018 | 11:00

Advertentie

Afgelopen maandagavond begon een nieuwe groep aan een training Mindfulness. Deze keer geen mannen in het gezelschap maar wel een gevarieerd gezelschap. Tijdens het voorstelrondje maken ze met elkaar kennis en vertellen waarom ze hier zijn. Terwijl er verschillende achterliggende redenen zijn heeft elk met elkaar gemeen dat ze meer in het ‘nu’ willen leven en willen leren zich minder snel af te laten leiden door wat er om hen heen gebeurt.

Deze eerste module gaat over bewust zijn en stilstaan bij de vraag; hoe ga ik om met …. Op die puntjes kun je van alles invullen. Hoe ga ik om met mensen die mij complimenten geven? Neem ik ze in ontvangst of wuif ik ze snel weg? Hoe ga ik om met een tegenvaller? Als ik bijvoorbeeld een buitenactiviteit heb gepland terwijl het op de dag zelf stortregent. Trek ik dan een jas aan of blijf ik binnen en baal ik dat het regent? Hoe ga ik om met een onverwachte uitnodiging voor een feestje? Ga ik er spontaan op in of bedank ik vriendelijk omdat ik vind dat ze me ook wel eerder hadden kunnen vragen? Naar wie luister je?

In Mindfulness zijn we niet zozeer aan het zoeken naar een antwoord maar is het veeleer een kwestie van met open aandacht, nieuwsgierig zijn naar wat zich toont. Een van de negen fundamenten van Mindfulness is een beginnersmind. Je hebt de blik van een beginner nodig en een zekere ontvankelijkheid om met open aandacht nieuwsgierig te kijken naar wat er komt. Je kunt immers nooit zeker weten wat er in het volgende ogenblik te gebeuren staat. Dat vergt oefening en een grote mate van mildheid om niet te verharden in oordelen of zelfverwijten. Echter in elk moment kun je weer opnieuw beginnen.

Mindfulness draagt de kwaliteit van een beginner in zich. In meditatie cultiveren we die houding van een beginner, want je zult merken dat je geest de neiging heeft ergens naartoe te trekken waar je juist wel of misschien juist niet wilt zijn. We trainen de geest en leren daardoor bewust te schakelen. Elke keer kun je weer opnieuw beginnen, ook al betekent dit dat je soms wel ‘tig’ keren opmerkt dat je bent afgedwaald. 

Kinderlijke nieuwsgierigheid en onbevangenheid?
Iedereen heeft van nature die onbevangenheid en nieuwsgierigheid, soms raakt hij door heel wat lagen afgedekt. Dat merk je het snelst in contact met jonge kinderen. Ik kijk terug op een fantastische tijd toen Sander begon de wereld te ontdekken en ik mee mocht op zijn reis. Wat doe je dan? Neem je hem aan de hand om hem de wereld door jouw ogen te laten ontdekken of laat je hem zelf op ontdekkingstocht gaan? 

– Lisette –

AGENDA

  • 15-10-2018 Module 2 training Mindfulness (aanmelding gesloten)
  • 12-11-2018 tot en met 15-11-2018 week van werkstress i.s.m. andere professionals. In deze week is er ook een workshop waarin je kennis kunt maken met Mindfulness.
  • 23-01-2019 start nieuwe groepstraining Mindfulness

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00
Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39

Advertentie