Skip to content

Waar woorden verstommen, spreekt de stilte

Redactie
13 september 2018 | 11:00

Advertentie

Soms gebeurt er zoveel in korte tijd, zodat je niet eens weet waar je moet beginnen met vertellen. Zo lang als ik me kan herinneren schrijf ik over wat me bezighoud in het leven. Op momenten dat mijn hoofd nogal vol is merk ik dat die potlood de stroom van woorden onmogelijk bij kan houden. Toen mij vervolgens het bericht bereikte dat iemand uit een oude vriendenkring plots was overleden klapte ik dicht en viel stil. Met stomheid geslagen, sprakeloos, verslagen, noem maar op, het toonde zich allemaal, terwijl tranen over mijn wangen rolden. Mooie herinneringen, in mijn hart opgeslagen, kwamen aan de oppervlakte en brachten een warme glimlach met zich mee. Het verzachtte de trieste stemming die ik gewaarwerd.

Mindful bewegen
Om weer in beweging te komen bracht ik mezelf letterlijk in beweging door te gaan lopen. Lichamelijk bewegen brengt namelijk ook je geest in beweging. Door met mijn aandacht naar mijn lichaam te gaan en in elke beweging aanwezig te zijn, van begin tot aan het eind, voel ik hoe het op dat moment met me is. Ik voel stramme en pijnlijke spieren en gewrichten. Spanning in mijn schouders, mijn nek, het aangezicht Mijn tong strak tegen mijn verhemelte aangedrukt en mijn voeten zo stijf als een plank. Over mijn rug maar niet te spreken. Door met mijn aandacht in de beweging aanwezig te zijn is er geen ruimte voor andere gedachten in mijn hoofd en wordt het rustiger. Ik merk dat ik soepeler ga lopen. Mijn ademhaling voelt als een zachte deining op de achtergrond en ik merk op hoe de inspanning mij ontspanning brengt. Vervolgens richt ik mijn zintuigen op de omgeving en sta af en toe stil. Daar waar ik voorheen een denkbeeldige foto met mijn ogen zou maken, maak ik er nu eentje met mijn smartphone. Niet om met iemand te delen maar puur voor mezelf, als een soort beeldjournaal. Er is weer rust en ruimte gekomen in mijn hoofd, in mijn hele lichaam. Die draag ik de rest van de dag, in alles wat ik doe met me mee.  

Door de komst van menig mindfulness-App wordt Mindfulness steeds meer gezien als een techniek om te ontspannen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen was dat uiteindelijk ook het resultaat van Mindful bewegen. Een training gaat echter veel verder dan relaxatie. Die gaat over het bewust leren schakelen zodat je om leert gaan met emoties en gedachten die je weg kunnen trekken uit de realiteit. Tegenwoordig hoor ik mezelf dan ook steeds vaker uitleg geven over wat je nou precies in een training gaat leren. Binnenkort start er weer eentje. Heb je interesse, stuur me dan een email.

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie