Skip to content

Het was niet makkelijk om deze gewoonte te veranderen

Redactie
12 juli 2018 | 11:00

Advertentie

Om een gewoonte te kunnen veranderen moet je hem eerst zien. Pas dan kun je bewuste keuzes maken. Ben je niet bewust dat je uit gewoonte handelt, dan heb je daar ook geen grip op. Niet elke gewoonte is makkelijk te veranderen, denk hierbij aan verslavingen maar ook gewoonten die je met de paplepel zijn ingegoten kunnen lang blijven hangen ook al dienen ze je niet meer.

Ik merk dat gewoonten die ik van huis uit heb meegekregen het meest lastig zijn om te doorbreken. Daar komt ook vaak een stukje gehoorzaamheid bij om de hoek kijken en respect voor ouderlijk gezag. ‘Later als ik groot ben dan doe ik het anders!’, wierp ik mijn ouders weleens voor de voeten als ik boos was en me onbegrepen voelde. Ik hoor het mezelf nog zeggen. Maar op het moment dat je uiteindelijk zelf in dat schuitje zit, vaar je gewoon mee. Totdat je wakker wordt en zelf aan het roer gaat staan en hopelijk is dat nog ruim voordat de boot waarin je zit omkiept.

Een van die gewoontes die ik meekreeg was dat je geacht werd pas te gaan zitten als je klaar was met je werk. Ik kwam er al gauw achter dat het werk nooit af was. Als ik dan toch ging zitten dan had ik geen rust en voelde me niet op mijn gemak. Alsof ik iets deed dat niet mocht. Hoe efficiënt ik mijn tijd ook indeelde en hoe hoog ik het tempo ook opvoerde, er was altijd wel weer iets dat om aandacht vroeg. In die tijd leerde ik ook dat de tijd die ik won, in mijn hoofd werd gevuld met nadenken hoe ik alles in mijn leven zo efficiënt mogelijk kon doen èn met het grootst mogelijke effect. Ik voegde daar ook nog de norm zinvol aan toe en beleefde zelfs plezier aan het spel. Maar toch ……. toch had ik nog steeds geen gerust gevoel als ik ging zitten. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn geweest van deze gewoonte die ik van mijn moeder had overgenomen. Op enig moment begreep ik dat dit nou niet echt de manier zou zijn om 100 te kunnen worden. Ik zou het anders moeten aanpakken en er misschien eerder dingen voor mogen laten in plaats van meer controle proberen te krijgen. Eens kijken wat er gebeurt als ik me niet meteen overal mee bemoei. Dat was doodeng maar bleek ook heel verfrissend te zijn al was het soms heel beangstigend.

Tegenwoordig heb ik het omgedraaid. Ik ga eerst zitten en daarna komt pas de rest. Ik begin de dag met een zitmeditatie, daarna ontbijt ik en ga dan pas aan het werk. Een totaal ander begin van de dag dan vroeger. Ook een totaal ander gevoel voor de rest van de dag. Het effect van de meditatie draag ik als het ware de hele dag met me mee. Toch steekt die oude gewoonte af en toe nog eens de kop op. Vooral als er heel veel werk ligt en ook als ik ontzettend veel zin heb om aan iets te beginnen. Dan hoor ik dat stemmetje in mezelf dat me vertelt dat ik de meditatie die ochtend best wel een keertje over mag slaan. Dat zijn die ochtenden dat ik mezelf gedachteloos aankleed en met een volle wasmand naar beneden loop en de automatische piloot het volledig heeft overgenomen. Zo kunnen er makkelijk twee uren verstrijken alvorens ik pas ga ontbijten. Ik heb dan wel een hoop gedaan maar met een totaal ander gevoel. Er is dan een soort van gejaagdheid op komen zetten in mijn hoofd en in mijn lijf en het werk dat ik daarna ga doen ziet er ineens anders uit, het loopt ook minder vloeiend. Ik vaar beter op mijn nieuwe gewoonte en soms heb ik daarvoor een zekere vriendelijke onverzettelijkheid voor nodig om op dat kussen terecht te komen.

Wil jij ook ervaren hoe het is om Mindfulness te leren? Je kunt hiervoor deelnemen aan een training in een groep of individueel, maar je kunt er ook van proeven in een coachtraject waarvan je zelf het begin en einde bepaalt.

Agenda
Vanaf 11 augustus zijn we 3 weken gesloten.
 Na de zomervakantie gaan we weer van start met nieuwe trainingen en vanaf dat moment is er ook weer ruimte voor nieuwe individuele trajecten.

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Pascal-en-Carla-van-den-Schoor-2
Boeren van Nederweert
19 september 2024 | 10:00
De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00

Advertentie