Skip to content

Mindfull bewegen bij de ziekte van parkinson

Redactie
15 maart 2018 | 11:00

Advertentie

https://www.youtube.com/watch?v=-e2gyC13Uew&feature=youtu.be

Onder de paraplu van Mindfulness worden vaak heel verschillende dingen aangeboden daarom is het belangrijk vooraf goed te kijken wat ermee bedoeld wordt en ook waar jij naar op zoek bent. Dit vertelde ik aan Janneke Janssen toen ze me vroeg samen te werken in een project. Zelf had ze vorig jaar de training bij mij gevolgd en weet uit ervaring hoe ik Mindfulness doorgeef. Of deze wijze passend was voor haar project en een andere benadering misschien beter aansloot heeft ze onderzocht.

Janneke is al enige tijd werkzaam als fysiotherapeute bij JouwFysio en zit momenteel in de afstudeerfase van de Masteropleiding neurorevalidatie. Ze wilde een project starten dat ze Mindful bewegen noemt waarin een volwaardige training Mindfulness is opgenomen en waar ze onderzoek doet naar stemmingsklachten en de behandelmethode Mindful Bewegen bij de Ziekte van Parkinson. Deze methode past in het concept van ‘Positieve Gezondheid’ die erop gericht is mensen zoveel mogelijk eigen regie te laten behouden en waarin ze kansen en mogelijkheden ziet om krachten te bundelen. Inmiddels heeft ze een logopediste, ergotherapeut, diëtiste en een aantal collega fysiotherapeuten van het Multidisciplinaire team Weert en mij geënthousiasmeerd om hieraan mee te werken.

Het project is inmiddels in volle gang. De voorgesprekken zijn in de afrondingsfase en ik ben bezig met het afstemmen van de training op de deelnemers. Wat me in de animatie-video opviel is dat de mens met Parkinson afgebeeld wordt als een oud, grijs kalend mannetje. Totaal anders als de mensen waarmee ik kennismaakte tijdens de voorgesprekken. De groep bestaat uit mannen en vrouwen. De jongste deelnemer is nog geen vijftig en iedere Parkinson is weer anders.

De video is bedoeld om patiënt en zorgverlener te enthousiasmeren voor een multidisciplinaire aanpak. Het is ontzettend leuk om mee bezig te zijn en ik heb er zin in om eind deze maand samen met Janneke met de groep van start te gaan in het Gezondheidshuys in Weert en na de zomer hoopt ze weer met een nieuwe groep van start te kunnen gaan.

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’ waar ze werkt vanuit het gedachtegoed Mindfulness. Ze maakte al vrij vroeg kennis met mediteren en Mindfulness en paste dat in haar werk als coach toe. Pas 10 jaar later volgde ze een opleiding MBCT. Ze blijft bezig haar professionaliteit verder te ontwikkelen en noemt Edel Maex als een inspirerende tutor. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt op verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie