Skip to content

Kermis prikkelt je zintuigen #column

Redactie
23 augustus 2017 | 11:00

Advertentie

Vroeger was kermis bij ons een echte familiehappening. Mijn moeder was al dagen van tevoren bezig met de voorbereidingen en maakte kilo’s koude schotel. Bakker Kessels bracht op zaterdag vlaaien die op houten stellages in onze kelder verdwenen. De koude schotel van tante Nellie was in onze families gewild bij jong en oud. Ook op latere leeftijd bleven er nog een aantal neven en nichten komen. Het was altijd een en al gezelligheid met een overvloed aan eten en drinken. Ieder die zin had schoof aan de lange tafels die met het zondagse servies waren gedekt. Ik denk dat menigeen van mijn leeftijd (56 jaar) dit zal herkennen uit vroegere tijden.

De kermis is een plek die bij uitstek geschikt is om je zintuigen te ervaren. ‘Zwieren, zwaaien, griezelen, prijzen winnen, iets lekkers eten en opnieuw rondjes draaien’, staat er op de website van de gemeente. Hier zie je ook welke attracties er dit jaar allemaal zijn zodat je je eigen route uit kunt stippelen.

De echte durf-als stappen misschien in de booster. Ze zullen in hun buik voelen hoe zwaartekracht met hun lichaam speelt. Misschien merk je op dat je anders gaat ademen als je iets spannend vindt en misschien voeg je er wel een geluid aan toe. Laat het eruit! Schreeuw het uit en merk dan op hoeveel ruimte dat geeft.

Kermis kan ook voor overprikkeling zorgen door de keiharde muziek die uit elke attractie schalt en de overdaad aan felle lampen. In Nederweert is dit jaar voor de derde keer weer een prikkelarme kermisdag. Een mooi initiatief. Dit is op dinsdag 29 augustus van 14:00 uur tot 16:00 uur. Meer hierover lees je in een artikel dat eerder door Nederweert24 werd gepubliceerd. https://www.nederweert24.nl/event/prikkelarme-kermis

Word jij overweldigd door de vele prikkels om je heen? Weet dan dat je jezelf kunt kalmeren. Het helpt als je deze oefening al een paar keer van tevoren oefent. Net zoals het makkelijker is te leren zwemmen op een plek waar je met je voeten nog de grond kunt raken dan pas op het moment als de boot omslaat.

Mindful moment – Jezelf kalmeren
Een oefening waarbij je met behulp van je ademhaling jezelf kunt kalmeren. Hij staat ook bekend als Stop & go.

Stop met wat je aan het doen bent.
Take a breath. Ga met je aandacht naar je ademhaling. Als het je helpt zeg je in jezelf: ik adem in en kalmeer mijn lichaam…. ik adem uit en ik rust in mijn lichaam.
Observe. Observeer waar je bent en merk op hoe je adem, als een zachte deining op de achtergrond aanwezig is. Die ademhaling is je anker.
Proceed. Ga dan weer verder, wetende dat je op elk moment met behulp van je adem jezelf kunt kalmeren. Telkens weer.

Agenda
Na de zomer starten we weer met een nieuwe groepstraining Mindfulness. Doe jij ook mee? Aanmelden/informatie.
28 September Ontmoeten en ont-moeten voor mensen die ooit eerder een training Mindfulness hebben gevolgd.
21 September workshop intuïtief schrijven.

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie