Skip to content

Ruminerende gedachten en piekeren: Een domper op je vakantie?

Redactie
27 juli 2023 | 20:00

Advertentie

Waar je ook gaat, je neemt altijd jezelf mee.

Ga je op vakantie in de hoop even helemaal verlost te zijn van je problemen? Dan kom je misschien tot de ontdekking dat je dit niet lukt. Als het dan ook nog regent terwijl je graag in het zonnetje wilt zitten, is er misschien zelfs de gedacht dat je dit hebt verdiend.

Ruminerende gedachten en piekeren

Lekker mijmeren over iets, zoals een vakantie, je nieuwe huis of iets anders, is heerlijk om te doen. Het kan je een flinke dosis positieve energie geven. Maar als zorgen je in beslag nemen of als je telkens terug denkt aan iets moeilijks, dan gebeurt het tegenovergestelde. Het kan je behoorlijk in zijn greep houden. Het weerhoud je te genieten van het huidige moment. We spreken dan van piekergedachten en ruminerende gedachten.

Het verschil tussen die twee?

Ruminerende gedachten gaan over het verleden
Iets wat kort of lang geleden heeft plaatsgevonden heeft inmiddels een problematische, misschien zelfs dwangmatige vorm aangenomen omdat je alles wat is voorgevallen steeds herkauwd. Het doet je twijfelen. Het kan je onzeker maken en je komt in een neerwaartse spiraal terecht. Wat je niet doorhebt is dat je automatisch systeem op hol is geslagen. Een paar voorbeelden van gedachten die hierbij horen zijn:

  • Heb ik het wel goed gedaan?
  • Had ik niet beter dit of dat kunnen doen?
  • Als hij/zij er niet was geweest weet ik zeker dat het anders was gelopen.
  • Ik vind het niet eerlijk dat mij die positie niet is aangeboden.

En ga zo maar door. Het begint vaak met een gevoel of gedachte waar je automatisch op aanhaakt en er hele verhalen in je hoofd ontstaan. Heel vervelend.

Piekergedachten houden zich met de toekomst bezig
Automatisch op gang gebracht door het brein dat gewoon zijn job doet door zich zo goed als het kan voor te bereiden op wat er komen gaat aan de hand van voorspellingen. Piekeraars maken zich overmatig zorgen. Dit kan al snel de vorm van doemdenken aannemen. Er is altijd een ‘ja maar ..’ Thema’s waarover men piekert kan je eigen of andermans gezondheid zijn. Over je baan, vriendschappen en relaties etc. Een paar voorbeelden van piekergedachten zijn:

  • Wat als die hoofdpijn niet gewone hoofdpijn is maar er iets ernstigs aan de hand is?
  • Ik zal wel nooit een andere baan vinden die zo goed bij me past.
  • Houd mijn vriend/in nog van mij?
  • Ik kan niet beslissen. Stel dat ik de verkeerde keuze maak.
  • Kan ik volgend jaar mijn rekeningen nog betalen?
  • Waarom negeerde … mij op dat feestje?
  • Zou ik dit wel kunnen? Wat als ik het niet goed doe?

Waar maak jij je weleens ergens zorgen over en merk je dat je aandacht daar steeds naartoe getrokken wordt? Of merk jij misschien dat je met grote regelmaat steeds weer terugkeert naar dingen die er in het verleden zijn voorgevallen? Hoe zou het zijn als je hier geen last meer van hebt?

Net als ruminerende gedachten horen piekergedachten tot een negatieve denkstijl. Doemdenkers richten zich op de meest negatieve scenario’s en uitkomsten in de toekomt. Ja maar … En daar ga je weer.

Wat is hier de rol van mindfulness?
Anders omgaan met gedachten. Gedachten zijn geen absolute waarheden. Ook al denken we soms van wel. Zeker als er een emotionele lading op ligt. Door bewust aanwezig te zijn bij wat er gebeurt, prettig en onprettig en daar ruimte aan te geven krijgen deze gedachten steeds minder kracht en verdwijnen uiteindelijk steeds verder op de achtergrond. Bewust zijn en vertrouwd raken met de onvoorspelbaarheid van het leven helpt om te accepteren wat niet te veranderen is en daar oké mee zijn.

Tegelijkertijd kan er ook een uitnodiging komen om wél iets te veranderen. Wanneer je nu nog steeds bezig bent met het verleden of je zorgen maakt over wat er in de toekomst staat te gebeuren … wie is er dan aanwezig om jouw leven te leiden?

Agenda

  • Dinsdag 22 augustus Ont-Moeten bij IKC Laar – open inschrijving.
  • In het najaar starten we met twee mindfulness trainingen – open inschrijving.
    – Mindfulness in de maalstroom van je leven.
    – Mindfulness frame by frame (beeld voor beeld)
  • Vakantie: Periode 29 juli tot en met 20 augustus – mail wordt gewoon beantwoord maar kan iets langer duren voordat je een reactie ontvangt.

Ik wens je alle goeds.

pastedGraphic.png


In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’. Zij is aangesloten bij
Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links: 
Facebook , LinkedIn, Instagram.

Advertentie

1 Reactie

  1. Grote onzin met die new age zaadjes.mensen weten in hun onderbewustzijn goed dat ze iets gedaan hebben wat niet goed voor lichaam en geest is.daarnaast de tijden die aan de deur staan.speel het spel wel beetje fair.we see you!!! Symbolisch gezien.gr


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie