Skip to content

Lopen zonder doel

Redactie
21 mei 2023 | 19:00

Advertentie

Elke dag 10 minuten lopen zonder doel kan je kalmte en rust brengen.

Meestal heeft lopen een reden. Het brengt je van A naar B. Of je gaat een stukje wandelen in een van de prachtige natuurgebieden rondom Nederweert. De benen zijn je vervoermiddel om te komen waar je wilt zijn. Maar er is ook een andere manier van lopen, namelijk lopen zonder doel. Dus zonder dat je van de ene naar de andere plek moet. Hierbij gaat het gewoon om de ervaring van het lopen. Het gewaarworden van de impuls om te bewegen en de bewegingen in je lichaam als je loopt.

Lopen zonder doel

Wanneer we zonder doel lopen, lopen we heel langzaam. Dan merk je dat het lastig kan zijn om je evenwicht te bewaren. Je merkt misschien ook dat je mind helemaal niet langzaam en zonder doel wil lopen. Dat kan je een opgejaagd gevoel geven. En misschien ren je het liefst hard gillend weg.

Deze week was dit een van de meditaties die tijdens de bijeenkomst Ont-Moeten bij IKC Laar werd beoefend. We liepen buiten op een tegelpad in een kleine rechthoek ongeveer tien minuten zonder doel. Af en toe hielden we even halt en breidden we deze oefening uit. De deelnemers werden verrast door het effect van deze vertraging. De reacties waren uiteenlopend maar allen met hetzelfde resultaat. Meer kalmte, meer rust.

Zo werd er opgemerkt:

  • Van stressniveau 5 naar stressniveau 1. 
  • In het begin vreselijk om zo langzaam te moeten lopen maar ik heb het gedaan en merkte dat er rust kwam.
  • Ik was helemaal hyper toen ik hier kwam maar nu niet meer.
  • Nu heb ik eindelijk een oefening die ik heel makkelijk thuis tussendoor kan toepassen.

Mindfulness kent verschillende vormen van loopmeditaties waarvan dit er eentje is. Zorg voor een veilige plek zonder obstakels. Loop héél langzaam waarbij je met je aandacht volledig aanwezig bent in de beweging. Door rondjes te lopen of op en neer geef je je geest het signaal dat hij zich met niks anders hoeft bezig te houden. Dat wil overigens nog niet zeggen dat je hij daar langere tijd mee akkoord zal zijn. Vroeg of laat dwaalt hij af en aan jou dan weer de uitnodiging om hem vriendelijk terug te brengen naar het lopen zonder doel.

Waarom dit bij veel mensen kalmte brengt?
Vaak proberen mensen stress in eerste instantie op te lossen met het cognitieve gedeelte van hun brein. Maar doordat er in de onderliggende lagen vaak nog te veel stress aanwezig is werkt dit niet altijd en is er iets anders nodig.
Voor mensen die graag willen mediteren maar absoluut (nog) niet stil kunnen zitten is dit een mooi alternatief voor, op opstap naar zitmeditaties.

Klik hier voor de nieuwsbrief van praktijk Jij bent Oké.

Agenda

  • Donderdag 25 mei module 4 Hart van mindfulness – besloten groep
  • Dinsdag 30 mei Het communicatiekompas – besloten groep School voor Praktische filosofie Eindhoven
  • Woensdag 7 juni Ont-Moeten bij IKC Laar – open inschrijving.

pastedGraphic.png


In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’.
Zij is aangesloten bij
Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links: 
Facebook , LinkedIn, Instagram.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie