Skip to content

Zorg voor een goede nachtrust!

Redactie
15 november 2022 | 16:00

Advertentie

Een goede nachtrust draagt bij aan het voorkomen van stress. Tijdens een goede nachtrust komen je lijf en hoofd tot rust. Het zorgt er ook voor dat je beter om kunt gaan met stressvolle situaties en tegenslagen. Na een goede nachtrust voel je je fitter en zit je weer vol energie. Het is niet alleen belangrijk om een goede nachtrust te hebben maar ook om voldoende lang te slapen. Gemiddeld is dit 8 uur (voor een volwassen vrouw) per nacht.

Goede nachtrust

Als je stress hebt kun je vaak minder goed slapen. Je kunt je niet goed ontspannen waardoor je maar slecht in slaap kunt vallen. En het lijkt wel alsof je hoofd niet uit wil gaan en je blijft maar malen en piekeren over werk, je gezin, die ene vriendin, dingen die die dag zijn gebeurd en van alles wat er de komende dagen nog moet gebeuren. En wanneer je dan eindelijk in slaap valt, gaat binnen no time de wekker en moet je er al weer uit. En stap je totaal uitgeput uit bed. Stress verstrekt een slechte nachtrust en een slechte nachtrust maakt je vatbaarder voor stress.

Eigenlijk ben je helemaal klaar met die slechte nachtrust! Je wilt weer goed slapen, je weet alleen niet hoe. Ik ga je hierbij helpen! Hieronder geeft ik je een aantal tips die mij geholpen hebben om weer goed te slapen toen ik in mijn burn-out zat.

Tips om beter te slapen:

  • Ga s’avonds niet te laat slapen, en sta je s’ ochtends weer op tijd op. Zorg dus voor een regelmatige nachtrust. Op den duur zal het lichaam hierop reageren waardoor je je ook moe voelt als je naar bed gaat.
  • Houdt een dagboekje bij waarin je alle zorgen van die dag in schijft. Maar ook de zaken die je moet onthouden, en de dingen die je nog bezig houden. Als je dit doet schrijf je deze zaken van je af en neem je ze niet meer mee naar bed. Je kunt er dus niet meer over piekeren.
  • Haal voor het slapen gaan de positieve dingen van die dag in je hoofd terug. Vaak komen je piekergedachten nog sterker naar voren wanneer je gaat slapen. Heel vervelend, want die slaap heb je nodig. Probeer daarom iedere dag vlak voor je gaat slapen je dag voor de geest te halen en er enkel de positieve dingen uit te halen. Schrijf ze voor jezelf op. doe dit niet langer dan 5 minuten zodat ook enkel de positieve dingen naar voren komen. Naarmate je dit vaker doet, zal je merken dat je veel sneller in slaap valt.

Hoe zorg jij voor een goede nachtrust?

Ps: op 24 november is er weer een ontstress thema avond! Aanmelden kan via deze link. Of kijk voor meer informatie op de website.

Petra Schroën

In deze rubriek schrijft Petra over alles wat te maken heeft met stress(klachten). Petra is een erkend anti stress coach en is aangesloten bij de beroepsvereniging Cat Collectief. Ze geeft haar persoonlijke coaching zowel online via zoom als in haar praktijk Valena healing en coaching te Leveroy. Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan op haar website of volg haar op Instagram en Facebook. Je vind haar ook via www.zoek-een-therapeut.catcollectief.nl.

Advertentie

5 Reacties

  1. Mooi verhaal maar als je een stel kinderen hebt die niet slapen en al jaren en jaren èlke nacht verschillende keren de hele tent wakker schreeuwen, alle behandelingen en slaap-trajecten ten spijt,, kan je in je boekje schrijven wat je wil maar slapen en ontstressen doe je er niet van…
    Een goede nachtrust is een zegen, maar is helaas niet iedereen gegund. En dat dwing je dan ook niet zomaar af. Als het probleem wèl bij jezelf ligt is het een ander verhaal.

  2. Goede tips voor mensen die slecht slapen door factoren waar ze zelf veranderingen in aan kunnen brengen.

    Maar wat moet je doen als de windturbines van Ospeldijk je in de avonden en nachten wakker houden? Dit door de combinatie van tonale:

    Hoorbare geluiden.
    Laag frequente geluiden.
    Opgebouwde verzadiging brein van infra geluiden.

    Niet iedereen is in de mogelijkheid om overdag te slapen. Bovendien is dat ritme onnatuurlijk. Niet elke bewoner kan elders logeren om te resetten door zich tijdelijk aan de stapeling te onttrekken.

    De gevolgen zijn groot.
    Advies is welkom.
    Ook voor kinderen en dieren.

  3. AANvaller2021,

    Ik heb liever een ring van windmolenparken om ospeldijk heen, dan dat ik nog een nacht langer wakker moet liggen van alle stankoverlast van de megastallen!!

  4. Anton, waarom verander je mijn naam? Ik verdedig onze leefomgeving die drastisch verwoest werd door de komst van deze industrie en vroeg hierboven om hulp voor de mensen die niet meer kunnen slapen.

    Natuurlijk moet die stankoverlast van de megastallen verminderd worden, dat ben ik helemaal met jou eens !
    Vervelend dat je daar niet door kunt slapen. Ik had geen idee.

    Ik merk wel aan jouw reactie dat je niet dicht in de buurt van de industrie van windturbines woont en dat je ook geen idee hebt. Waarschijnlijk woon jij buiten de door onafhankelijke wetenschappers geadviseerde 10 keer de tiphoogte van de turbines tot woonhuizen. Dat betekent minimaal 2100 meter om de gezondheid te beschermen.

    Wees dus voorzichtig met wat je wenst als de kennis en ervaring je ontbreekt.

    Je geeft aan dat je liever een ring van windturbines om je heen wilt hebben dan de stank van de stallen maar je gaat aan één ding voorbij. Nederweert eind IS al omringd door een ring aan windparken.
    Straks komt daar Someren, direct grenzend aan Ospel en Nederweert, nog bij.
    Dat bevordert de nachtrust niet.

    Laag frequente geluiden en infra geluiden dragen kilometers ver. Je kunt er niet tegen isoleren.
    Met een beetje pech lig jij straks wakker door de stank en door de windturbines.

    Misschien heeft de slaapcoach uit dit artikel tips voor deze combinatie.
    Neusknijpers en oordoppen gaan de klus niet klaren.
    In elk geval sterkte.

  5. Anton,
    Waarom verander je kleinerend de naam van een schrijver/schrijfster? Erg kinderachtig en flauw. Woon je zelf dicht genoeg bij Winstturbinepark Ospeldijk om hoe dan ook een zinnige en objectieve reactie te geven?
    Tip: denk na alvorens je een reactie geeft.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie