Skip to content

Mindfulness | Niets doen geeft niet altijd rust

Redactie
2 december 2021 | 11:00

Advertentie

MindfulnessTerwijl de een lekker op de bank onderuitgezakt zit te rusten kan de ander maar geen rust vinden. Sommige mensen schakelen makkelijk tussen actief bezig zijn en rusten. Anderen daarentegen lijken die uit-knop niet te kunnen vinden. Voor die mensen biedt mindfulness een kans.

Op ‘aan’ staan noemen we in mindfulness de doe-modus. 

In die modus ben je altijd op weg. Je verkeert in een staat van alertheid, je blik is gericht op waar je naartoe wilt. In de doe-modus zijn we doelgericht en krijgen we dingen gedaan zoals bijvoorbeeld op school of op het werk. Dat maakt de doe-modus bijzonder nuttig. Doch wanneer je altijd in de doe-modus bent krijgt je hoofd en lichaam nooit rust en dat is niet gezond. 

De doe-modus geeft altijd een bepaalde onrust die je in beweging houdt. Niets doen in de doe-modus resulteert dan ook vrijwel altijd in piekeren en je zorgen maken. Door bewust uit die doe-modus te stappen haal je op dat moment die druk weg. 

De zijns-modus kenmerkt zich door volledig met je aandacht aanwezig te zijn in het hier-en-nu. Niet zomaar een aandacht maar een milde open aandacht. En telkens als je merkt dat je aandacht weer afdwaalt naar iets anders, breng je hem weer vriendelijk terug. 

In de zijns-modus zijn wil niet zeggen dat je alleen maar mediteert. Sterker nog, er zijn mensen die nog nooit gemediteerd hebben en van nature perfect naar die zijns-modus schakelen. Je leest het goed. De zijns-modus is iets wat we allen van nature in ons dragen maar vervaagt door de hectiek van het leven. Met mindfulness spreken we juist die innerlijke wijsheid weer aan. Mensen ervaren het als verrassend wanneer ze beseffen dat ze zelf zoveel wijsheid in zich dragen. Die innerlijke wijsheid is je kracht. Ieder is uniek met zijn eigen kwaliteiten, vaardigheden en eigenaardigheden en is dan ook de deskundige van zijn eigen leven. 

Tijdens een coachsessie in de natuur liet een coachee deze week zien hoe hij inmiddels moeiteloos kan schakelen tussen de doe- en zijnsmodus. In plaats van verstrikt te raken in de capriolen van zijn mind, zoals in het begin nogal eens gebeurde, stapte hij nu bewust in de zijns-modus en werd zijn blik weer helder. Met de natuur als co-coach kwam hij weer een stapje verder in zijn proces.

Schakel door de dag heen regelmatig van doen naar zijn. Alle kleine stapjes bij elkaar maken uiteindelijk een groot verschil.

Heb je interesse in onze nieuwsbrief meld je dan hier aan.

– Lisette –

AGENDA

Een nieuwe Training mindfulness Leven in de maalstroom start op 17 maart 2022. Je kunt (bijna) op elk moment beginnen met een privé training.

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer en is aangesloten bij de beroepsorganisatie Nobco. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie