Skip to content

Mindfulness | Waar zeg jij volmondig ‘ja’ tegen?

Redactie
24 juni 2021 | 11:00

Advertentie

MindfulnessEen mooi instrument waar ik in mijn praktijk graag mee werk is de timemanagement matrix van Stephen Covey. Ik zet hem in bij coaching en hij wordt ook aangeboden in het uitgebreide programma Naar het hart van Mindfulness. 

Het bijzondere van deze matrix is dat werk en privé erin samenkomen en gereflecteerd wordt op (eigen) waarden. Dat maakt dat het dan ook zo goed samengaat met mindfulness. 

De matrix is opgedeeld in vier kwadranten en filtert op urgentie en belangrijkheid. 

  • Niet alles wat belangrijk is dringend.
  • Niet alles wat zich naar de voorgrond dringt is, is belangrijk.
  • Sterker nog. Sommige zaken zijn puur tijdverspilling.

Werken met deze matrix in combinatie met tools vanuit de mindfulness maakt botsingen zichtbaar tussen jouw waarden en die van een ander. Het maakt zichtbaar welke strategieën je inzet in tijden van stress en situaties in je leven die je moeilijk of lastig vindt. 

Wat belangrijk en dringend is, heeft direct je aandacht nodig. Zoals op het moment dat je struikelt en je been breekt. Momenten waarop meningsvolle deadlines verstrijken. Plotselinge problemen die direct aandacht nodig hebben. Wanneer je de neiging hebt alles als belangrijk en dringend aan te merken blijft er geen tijd over voor activiteiten die heel belangrijk zijn maar niet direct urgent zijn. 

Wil je hier echt structureel verandering in brengen dat is het nodig dat je vriendelijk doch resoluut ‘nee’ leert zeggen tegen andere, soms dringende bezigheden.
Het kan zijn dat je tegen bepaalde dingen aan hikt en daardoor voor je uitschuift. Of misschien maken andere mensen hun agenda tot jouw prioriteit. Wanneer je voornamelijk bezig bent met brandjes blussen die (onbewust) door jezelf of anderen zijn ontstaan blijft er weinig tijd over voor andere zaken en raak je uiteindelijk uit balans. 

Kun je grenzen stellen zodra je beseft dat er om een grens wordt gevraagd?

Kun je de moed en vriendelijkheid opbrengen om zonder smoesjes ‘nee’ te zeggen?

Zet er een volmondig ‘ja’ tegenover.
Zodra er vanuit je hele wezen een volmondig ‘ja’ klinkt voor activiteiten die jij belangrijk vindt is ‘nee’ zeggen helemaal niet meer zo moeilijk. Je zegt bijvoorbeeld ‘ja’ tegen tijd die je met je gezin wilt doorbrengen in plaats van elke avond overwerken. Of een ‘ja’ tegen een gezonde levensstijl waardoor je het sporten niet steeds aan kant schuift als iemand je om een gunst vraagt. Of een ‘ja’ tegen een cursus die je zo graag wilt volgen voor je hobby of je persoonlijke groei en ontwikkeling. Een ‘ja’ tegen de tijd die je vrijmaakt om je te heroriënteren, te plannen en te organiseren en ook om te recreëren.  Misschien kan ik je dan ook beter de vraag te stellen waar zeg jij volmondig ‘ja’ tegen?

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Ik ga graag samen met je aan het werk. Lees mijn profiel op Coachfinder. Je bent van harte welkom.  Naast individuele afspraken werk ik ook met coach- en mindfulness-pakketten.

Heb je interesse in mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden.

Agenda

  • 5 juli Ont-Moeten VOL. 
  • 29 september intuïtief en reflectief schrijven.
  • 30 september start nieuwe groepstrainingen Mindfulness in de ochtend en avond.

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie