Skip to content

Wat doet dit allemaal met jou?

Redactie
19 maart 2020 | 11:00

Advertentie

MindfulnessAl die berichten en beelden die via (social) media tot je komen. Wat maken ze in je los? 

Is angst waardoor je wordt geleid? Of merk je verdriet en andere emoties op? Het is heel menselijk om geraakt te worden. Vooral als het jezelf of een dierbare betreft.

Kinderen kunnen niet naar school. In sommige vitale beroepen worden fors overuren gemaakt. Anderen moeten improviseren en werken nu thuis. Weer anderen hebben tijdelijk hun deuren moeten sluiten.
Er komt nogal wat op ons af.

De vraag is; Kun je ondanks wat er gebeurt, ondanks emoties die er ongetwijfeld zullen zijn, hier met je gezonde verstand naar kijken en daarnaar handelen? Of merk je dat je het je opslokt?

Het raakt me, wat ik wereldwijd om me heen zie. Maar het maakt me niet angstig.
Het maakt me wel alert en ik ga bronnen raadplegen waarvan ik denk dat ze mij informatie kunnen geven die ik nu nodig heb. Zoals het RIVM en de Rijksoverheid waarop ik informatie vind over, wat afstand houden betekent. Daarnaast raadpleeg ik bronnen die ik nog ken uit de tijd dat ik in de reisbranche werkzaam was zoals: WHO (World Heath Organization) een bron die we checkten als het over wereldwijde gezondheid ging. Er staat geen radio aan. Er is ook geen tvzender die continue zijn nieuws de kamer in zendt. Twee keer per dag kijk of luister ik naar het nieuws. Voor nu is dat voor mij genoeg. Wat kijken of luisteren de mensen naar die op dit moment noodgedwongen thuis zitten? Welke zender staat er bij hen continue aan?
Mijn werk gaat, met een paar aanpassingen, gewoon door.

TIPS

Er zijn een paar simpele dingen die je kunt doen op het moment dat je het je even te veel wordt. En om te voorkomen dat het je te veel wordt. Het zijn combinaties van: je aandacht naar iets brengen en gewaarworden van lichaamssensaties. 

  • Je kunt je aandacht naar je ademhaling brengen en gewaarworden hoe deze je lichaam in beweging brengt. 
  • Je kunt je aandacht naar een handeling brengen die je op dat moment verricht. Zo wordt ons nu gevraagd veelvuldig de handen te wassen. In plaats van dit ‘automatisch’ te doen, doe je dit nu met aandacht. Neem notitie van de temperatuur van het water, de zeep en de handdoek, etc.
  • Je kunt ook met je aandacht naar een beweging gaan. Bijvoorbeeld bewust worden van welke spieren je gebruikt in je lichaam wanneer je van de ene patiënt naar de andere loopt. 
  • Je kunt ook naar een bepaald muziekstuk aandachtig luisteren en de muziek helemaal binnen laten komen.
  • Wanneer je in de gelegenheid bent om naar buiten te gaan: stap naar buiten.
    Ga lopen en schakel je zintuigen in. 
  • Of gewoon stap naar buiten en adem een paar keer heel bewust in en uit. 

Simpele dingetjes waarmee je rustmomentjes voor jezelf kunt creëren. Niet bedoeld, niet toereikend om problemen op te lossen. 

Meer tips die ik met jullie wil delen.

Zorg goed voor jezelf én zorg goed voor anderen.

-Lisette – 

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie