Skip to content

De 5-4-3-2-1 oefening

Redactie
5 september 2019 | 11:00

Advertentie

Seizoenen wisselen. De najaarsbloemen komen in bloei en de zomerbloeiers doven langzaam hun licht. Zonnebloemen drogen in, en de koolmeesjes pikken handig de zaden eruit. Bomen laten straks weer moeiteloos hun bladeren los. Hier en daar geholpen door de wind. Zij hebben geen coaching nodig om iets los te laten, al zie ik mensen soms weleens tegen bomen praten, maar daar liggen andere intenties achter.

Mensen die gevoelig zijn voor verandering van energie hebben al lang opgemerkt dat er een verschuiving plaatsvindt. Voor sommige kan dit overweldigend zijn, als kind herinner ik me dat nog goed. Het lichaam reageert anders, er zijn emoties die je niet direct kunt duiden en ga zo maar door. Mensen kunnen daardoor uit hun doen raken. Een cliënte stelde me laatst de vraag: Wat kan ik doen om weer in het nú te komen want ik ben soms helemaal de kluts kwijt?
Mijn antwoord: Je bent al in het Nú. Je zou eens kunnen kijken hoe je, met wat er nu is, omgaat.

Waar en wat is dat nú dan eigenlijk?
Mijn definitie is simpel: Het nú is, waar je lichaam is. Dus hier, nu, waar jij op dit moment bent, en waar je nu dit artikel leest. Hoe bewust ben je op dit moment van je lichaam, van je gedachten, en van je omgeving? Probeer maar eens niet in het nú te zijn, hoorde ik Edel Maex dit voorjaar tegen iemand zeggen in de stresskliniek, dat is onmogelijk. Daar heeft hij mijns inziens gelijk in. Wanneer je voornamelijk in je hoofd leeft en vanuit die plek alle besluiten neemt, dan raak je langzaamaan de verbinding met je lichaam kwijt. Het wordt pas echt problematisch wanneer je als het ware compleet in je hoofd gaat wonen in de hoop daar alle antwoorden te vinden. Zo denken sommigen dat ze oprecht hun lichaam voelen.  Echter denken dat het zo is en het ook daadwerkelijk voelen zijn twee verschillende dingen.

Een oefening in bewustwording helpt je om weer in verbinding te komen met jezelf én de omgeving waar je bent. Vandaag wil ik de 5-4-3-2-1 oefening met jullie delen. Een oefening die ik regelmatig tijdens wandelcoachsessies gebruik. Hij is gebaseerd op onze 5 zintuigen. Op het internet vind je verschillende variaties van deze oefening in bewustwording, die niet alleen in Mindfulness wordt gebruikt, maar ook in psychotherapie. Ik beschrijf er een die lijkt op de traditionele Mindfulness coping oefening die oorspronkelijk bedoeld is voor mensen die, door de vele verhalen in hun hoofd, verstrikt raken in hun eigen gedachtenspinsels. Maar je hoeft heus niet te wachten totdat het zover is. De oefening is op elk moment inzetbaar. Mindfulness is dan ook niet alleen bedoeld voor mensen die niet lekker in hun vel zitten maar ook voor mensen die bewuster willen leven. Daar kun je elk moment van de dag mee beginnen, bijvoorbeeld nu.

De kern van de oefening is dat je weer bewust aanwezig bent door bewust te zijn van je omgeving en jezelf welkom heet. Bewust worden van jezelf, van je omgeving, zonder dat je daar oordelende gedachten over hebt. Geniet ervan.

Mindful moment: 5-4-3-2-1 oefening
Volg deze link naar de website van praktijk Jij bent Oké en kies dan voor de 5-4-3-2-1 oefening. Indien je een pop-up blokker hebt moet je deze even uitzetten.

Ik wens je veel plezier.

-Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In het verleden werden nogal eens paarden ingezet maar tegenwoordig trekt ze steeds vaker, al wandelend met  cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00

Advertentie