Skip to content

Lichaamstaal en Mindfulness

Redactie
7 februari 2019 | 11:00

Advertentie

Om te kunnen luisteren naar je lichaam moet je allereerst in staat zijn die signalen op te merken. Maar al te vaak zijn we veel te druk in ons hoofd bezig met wat we nog allemaal te doen hebben, waardoor die signalen ons niet eens opvallen. Bizar, om op te merken hoe ver het soms moet komen alvorens er de bereidheid is om aandacht te geven aan die zeurende hoofdpijn, een knoop in je maag, of pijn in je rug, schouders en nek. Gelukkig zijn er dan therapeuten zoals Ruud van der Vegt van The Browne Company en artsen zoals Jan Chin van Sancai die vanuit hun expertises blokkades kunnen opsporen. Informatief om ook de columns te lezen van The Brown Company die sinds kort op Nederweert24 publiceert en de publicaties van Jan Chin in ‘Hartbrug Magazine’. 

Waarom zou je het zover laten komen?
Het opmerkelijke in een aantal verhalen van mensen die ik in een training Mindfulness ontmoet is, dat ook al zijn ze zich eenmaal bewust van die lichaamssignalen, dat ze die vervolgens naar eigen zeggen, willens en wetens terzijde schuiven onder het mom van; ‘Nu even geen tijd voor. Dat komt straks wel een keer’. Er wordt wel gezegd; ‘willens en wetens’ maar is dat ook echt zo? Misschien is er eerder sprake van onwetendheid? Zo worden niet alle besluiten bewust genomen. Je zult versteld staan hoeveel er uit automatisme gehandeld wordt. 

Ook kun je nooit precies weten hoe een beslissing die je nù maakt, maanden of zelfs jaren later voor je uitpakt. Daar schaar ik mezelf ook onder als ik terugkijk naar mijn leven als tiener en jongvolwassene zijnde. Des te meer raakte ik ooit gemotiveerd bewuster om te gaan met het leven dat ik leid. Nu uitstellen om even geen aandacht te besteden aan de signalen die het lichaam geeft kan verstrekkende gevolgen hebben.

Ben jij bewust van de samenhang van lichaam en geest?
Eindelijk komt dan de dag waarop je besloten hebt een afspraak te maken met je huisarts. Het liefst wil je zo snel mogelijk van je ongemak afkomen. Wat je jarenlang, vaak onbewust, hebt opgebouwd wil je doen verdwijnen in een paar dagen. Dat lukt maar zelden en ook ongemak bouwt zich weer makkelijk op zolang je niets verandert aan de manier waarop je met jezelf omgaat.

Het lichaam reageert op alles wat er gebeurt, ook al zijn we ons daarvan lang niet altijd bewust. Dit beseffende motiveert mensen om Mindfulness te beoefenen waardoor bewuster in het leven staan. Daarin ontmoeten ze zichzelf in het ont-moeten dat begint met het cultiveren van het vermogen van adem- en lichaamsbewustzijn. In een training leer je ook gedachten als slechts een gedachte te zien en word je in meditaties uitgenodigd gedachten niet langer vast te pakken. Edel Maex noemt Mindfulness een hele lijfelijke methode waarin de verbinding wordt gelegd tussen wat er in je hoofd gebeurt en de rest van je lichaam. In een recente meditatie, te beluisteren op zijn website, gaat het over woorden en lichaamstaal. Misschien heb je wel het interview met hem gelezen in de Volkskrant van 31 januari j.l. 

20 Maart start er een nieuwe groepstraining Mindfulness.

Is die voor iedereen geschikt?
Mindfulness is geen wondermiddel en soms is gesprekstherapie en/of medicatie wenselijk. Ga hierover in gesprek met je huisarts.  Wil je meer informatie over deze training of andere zaken neem dan gerust contact met me op of neem een kijkje op de website. 

Lisette

Agenda van Praktijk Jij bent Oké

25-02-2019 Terugkom moment Mindfulness
20-03-2019 Start nieuwe groepstraining Mindfulness

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie