Skip to content

Een Mindful moment – Kijken met zachte ogen

Redactie
14 juni 2018 | 11:00

Advertentie

Je kunt heel geconcentreerd naar iets kijken waarbij er sprake is van een zekere inspanning. Je kunt echter ook naar iets kijken zonder dat je daarbij hard aan het werk bent. Dan heb ik het over je blik ergens op laten rusten en ernaar kijken, met zachte ogen. Dat lijkt meer op een meditatie met open ogen.

Je ogen op iets laten rusten is iets anders dan ergens naar staren en ook weer iets anders als focussen. Het verschil merk je allereerst in je lichaam op. Aan de spierspanning achter en rondom je ogen. En ook aan de spierspanning tussen je wenkbrauwen en je voorhoofd. Verder zie ik bij mensen die heel geconcentreerd naar iets kijken vaak ook spierspanning rondom de mond en andere delen van het lichaam. Hoe is dat op dit moment bij jou terwijl je dit aan het lezen bent? Ligt je tong losjes in je mond of heb je hem tegen je gehemelte aan gedrukt? Is je voorhoofd enigszins gefronst? En wat gebeurt er als je glimlacht?

Voor deze informele Mindfulness oefening wil ik je uitnodigen om op een fijne plek te gaan zitten. Word je bewust van je ademhaling en kijk langzaam om je heen zonder je specifiek op iets te richten. Zie waar je bent. Kies er dan bewust voor om je ogen op iets te laten rusten, en er met zachte ogen naar te kijken, terwijl je je blik ook nog een beetje openhoudt voor de rest van de omgeving. Je ogen zijn vriendelijk, ze zijn zacht en je blik is open en niet oordelend. Als je opmerkt dat je blik zich wilt vernauwen, geen probleem, dan maak je hem gewoon weer open door wat minder hard je best te doen en even terug te gaan naar je ademhaling en dan weer te gaan kijken.

Je ogen op iets laten rusten is niet hetzelfde als staren en ook niet helemaal hetzelfde als focussen. Mensen die staren zitten vaak in hun hoofd, het denken. Richt je daarentegen je blik op iets en focus je je alleen nog maar op datgene waarop je die blik hebt gericht, dan is er geen oog meer voor de rest van de omgeving. Dat is een vaardigheid die ook heel goed van pas kan komen, maar is niet de vaardigheid die we met deze oefening willen trainen. Soms is er focus nodig en soms kan kijken met zachte ogen, de nodige ontspanning bieden, zodat je je daarna weer beter kunt focussen op wat je te doen hebt.

Kijken met zachte ogen is kijken met een vriendelijke open blik, met liefde voor wat je waarneemt en ook met een blik waar ruimte is voor verwondering.

Een mooie anekdote uit de praktijk is het verhaal van een cursist die besloot meer met haar aandacht bij het wieden van onkruid te zijn zodat ze minder last had van dwalende gedachten. Vervolgens ging ze met zachte ogen naar een paardenbloem kijken en besefte hoe mooi die bloem eigenlijk was. Een paar weken geleden deelde ze haar ervaring in de training met de andere deelnemers. Ze was verrast door het doodgewone en klonk oprecht blij. Nadat ze eenmaal de schoonheid van de bloem had ontdekt, is ze gestopt met deze direct uit haar tuin te verwijderen. In plaats daarvan knipte ze de uitgebloeide bloemen weg en verwijderde de plant pas als alle bloemen hadden gebloeid. Haar enthousiasme werkte aanstekelijk en er werd verschillend op gereageerd. Iemand reageerde lachend dat je nu wel erg veel tijd kwijt bent met het wieden van onkruid, waarop een ander weer reageerde dat er geen onkruid bestaat, maar wel wilde bloemen.

Als je voor het eerst deze oefening doet, kan het makkelijker zijn je ogen op iets moois te laten rusten. Op den duur maakt het je niet meer uit en zie je waarschijnlijk in alles schoonheid. Veel plezier met deze simpele Mindfulness oefening die je laat kennismaken met de eenvoud en schoonheid van het leven.

Agenda
Vanaf 11 augustus zijn we 3 weken gesloten.
 Na de zomervakantie gaan we weer van start met nieuwe trainingen en vanaf dat moment is er ook weer ruimte voor nieuwe individuele trajecten.

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie