Skip to content

Mindfulness en (hoog) gevoeligheid

Redactie
1 maart 2018 | 11:00

Advertentie

Toen ik in Apeldoorn woonde raakte ik bevriend met Ellen van de Ende. Zij woonde een paar huizen verder. Ze schreef samen met Mariëtte Verschure (kinder- en jeugdtherapeute) het boek “Jong en hooggevoelig, Hoezo anders?!” voor jongeren tussen 14 en 21 jaar. Dit boek bevat naast informatie en tips ook een paar oefeningen. Aan het boek hebben een aantal hooggevoelig jongeren deelgenomen wiens ervaringen te lezen zijn in dit toegankelijke boek.

In mijn coachpraktijk ontmoet ik regelmatig mensen die moeite hebben om te gaan met hun gevoeligheid. Het lichaamswerk van Mindfulness helpt je om signalen vroegtijdig te herkennen. Gevoelige mensen, HSP’s (High Sensitive Persons) in het bijzonder, reageren sterker op prikkels vanuit de omgeving dan andere mensen. Je hebt mensen die van nature al heel gevoelig zijn maar gevoeligheid kan ook ontstaan door iets wat je hebt meegemaakt in je leven of door een ziekte. Gevoeligheid brengt een waardevolle set van eigenschappen met zich mee die ondergesneeuwd dreigen te raken als je ze alleen maar als een last ervaart. Mindfulness geeft je een gereedschap in handen om bij jezelf te kunnen blijven waardoor je die mooie en waardevolle eigenschappen in kunt zetten in plaats van ze weg te stoppen omdat je er een hekel aan te hebt.

‘Mindfulness is op de eerste plaats lichaamswerk’, vertelde Edel Maex afgelopen dagen in Antwerpen. Wetenschappelijke onderzoekers richten hun research over Mindfulness voornamelijk op wat er in de hersenen gebeurt door middel van (f)mri’s terwijl we met een training beginnen met te onderzoeken wat er allemaal in ons lichaam gebeurt. Hij moedigt onderzoekers aan hun research eens wat meer op het hart van Mindfulness te richten.

Mini symposium bij kinderpraktijk Weert
Zaterdag 17 maart vindt er een mini symposium plaats over hoog gevoeligheid bij Kinderpraktijk Weert. Ze hebben een gevarieerd en interessant programma waaronder een lezing over reflexen door initiatiefneemster Karin van den Wittenboer. Het complete programma vindt je hier. Daar kun je je ook aanmelden voor die dag.

AGENDA van Praktijk Jij bent Oké

  • Maart: Terugkom-momenten Mindfulness
  • April: Start nieuwe groepstraining – open aanmelding
  • Individueel Minfulness-traject in overleg

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’ waar ze werkt vanuit het gedachtegoed Mindfulness. Ze maakte al vrij vroeg kennis met mediteren en Mindfulness en paste dat in haar werk als coach toe. Pas 10 jaar later volgde ze een opleiding MBCT. Ze blijft bezig haar professionaliteit verder te ontwikkelen en noemt Edel Maex als een inspirerende tutor. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt op verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie