Skip to content

Geluk is als een huis met vijf kamers

Redactie
1 februari 2018 | 11:00

Advertentie

Hoe snel het denken de leiding volledig overneemt werd afgelopen week duidelijk tijdens een workshop intuïtief schrijven die ik gaf bij EquiJoy in Ell.

Ik las een stukje voor, geschreven door René Diekstra, waarin hij schrijft dat geluk in zekere zin is als leven in een huis met vijf kamers. Een leven met innerlijk welbevinden bereik je zijns inziens door dagelijks, in alle kamers, tijd door te brengen. De kamers in het huis staan symbool voor verschillende aandachtsgebieden in je leven. Hij beschrijft de werkkamer, de relatiekamer, de vrije tijd kamer, de gezondheid kamer en de zingeving kamer. Als je jouw tijd slechts in één of twee kamers doorbrengt, verwaarloos je de rest en kom je niet tegemoet aan al je behoeften. Daarom is het goed om elke dag in iedere kamer aanwezig te zijn en soms onderhoud te plegen en regelmatig een raam open te zetten zodat er een frisse wind doorheen kan waaien.

De schrijfoefening bestond uit een aantal fasen en we waren op het moment aangekomen waarbij de mensen gevraagd werd een keus te maken in welke kamer ze onderhoud wilden plegen. In de nabespreking was interessant op te merken hoe makkelijk de stem vanuit het hart overruled werd door de sterke aanwezigheid van de stem in het hoofd. Onze aangeleerde natuur, zoals ik het ego vaak noem, speelt daarin een belangrijke rol. Die doener in jou wikt en weegt en zoekt vaak de snelste oplossing. Superhandig als je een alternatieve route moet zien te vinden wanneer je onderweg een obstakel tegenkomt. Maar hij is er ook bij situaties die hij helemaal niet aankan, zoals bij sterke emoties. Soms is het heilzamer de moeilijkheid aan te gaan in plaats van deze te vermijden. En die keus kun je alleen maken als je bewust erbij bent.

Er ontstonden mooie gesprekken en ik kon een stukje Mindfulness erachteraan plakken wat ze inzicht gaf in de creativiteit van hun fantasierijke geest, maar ook hoe makkelijk ze de stem vanuit hun hart aan kant schoven voor de dwingende, denkende geest. De kunst is om dit te herkennen en hem de zaak niet over te laten nemen in situaties waar hij niet capabel voor is. In de literatuur over Mindfulness schrijven Marc Williams en David Penman hierover. Ze schrijven dat een gedreven doe-modus in de verkeerde context ervoor kan zorgen dat je regelrecht op een burn-out afstevent. Beoefening van Mindfulness helpt je dit te herkennen en hier bewust op in te spelen waardoor je, in situaties die daarom vragen, niet langer automatisch moeilijke zaken vermijdt maar de keus hebt om ze te benaderen, zonder jezelf daarbij te verliezen. Hiermee is het vijfde kenmerk, vermijden (gedreven door de doe-modus) versus benaderen (zijn-modus) beschreven. De cursisten merkten tijdens de schrijfoefening hoe dun de lijn soms kan zijn tussen schrijven vanuit je hart of vanuit je denken. Lees via deze link de reviews van die workshop en wil je zelf een keertje meedoen, stuur me dan een mail.

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’ waar ze werkt vanuit het gedachtegoed Mindfulness. Ze maakte al vrij vroeg kennis met mediteren en Mindfulness en paste dat in haar werk als coach toe. Pas 10 jaar later volgde ze een opleiding MBCT. Ze blijft bezig haar professionaliteit verder te ontwikkelen en noemt Edel Maex als een inspirerende tutor. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt op verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

marly_brands
Profiteer van de kortingsactie
20 september 2024 | 11:00
Dit zijn de Bedrijfswagen Dagen bij Van Mossel Ford
Benieuwd wanneer deze dagen zijn?
20 september 2024 | 10:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-1
De brandweer schaalde op naar middelbrand
20 september 2024 | 6:10
2024_09_19 Heerlijke lunchactie bij Restaurant De Beren
Maak kennis met De Beren
19 september 2024 | 20:00

Advertentie