Skip to content

Wat heeft Mindfulness met gemeenteraadsverkiezingen te maken?

Redactie
18 januari 2018 | 11:00

Advertentie

In maart mogen we weer naar de stembus. Kandidatenlijsten van de politieke partijen worden gelanceerd en dadelijk zullen we meer horen over hun verkiezingsprogramma. Dan kun je ook terugkijken op de afgelopen periode en zien of het beeld dat je werd voorgeschoteld klopt. Waren het alleen maar praatjes of is er daadwerkelijk gedaan wat er werd beloofd? Als partij heeft het ook geen zin om gouden bergen te beloven als je al weet dat dit niet waargemaakt kan worden. Kortom, de geloofwaardigheid van elke nieuwe of bestaande partij kun je leren zien.

Even een stap opzij doen …
Iedereen heeft een bepaald beeld van de wereld zoals deze is en zoals je zou willen dat die is. In de reeks van kenmerken van de doe- en zijn-modus van de geest gaat het derde kenmerk over streven versus accepteren. In ons hoofd vergelijken we de ‘echte’ wereld met de wereld zoals we die voor ons en onze kinderen wensen. Gaat je aandacht alleen maar uit naar de kloof tussen die twee dan beperkt dit je visie. Daarom hebben we bewuste acceptatie nodig zodat we verder kunnen kijken. Het is een misvatting te denken dat Mindfulness je zou vertellen dat je moet berusten in je lot want dat is niet wat er met bewuste acceptatie wordt bedoeld. Acceptatie binnen de context van Mindfulness gaat meer over de bereidheid om naar iets te kijken en te leren begrijpen en daarvoor heb je de zijn-modus nodig want de doe-modus wil het liefst meteen reageren. Het derde kenmerk nodigt je uit even naar die zijlijn te stappen om te kijken en bewust te worden hoe de wereld zich aan jou toont. Je houding is er een van nieuwsgierigheid, oprechtheid en met (zelf)respect.  Je trekt niet meteen conclusies maar stelt je mening nog even uit en blijft nog even kijken voordat je weer de wereld in stapt met de kennis die je zojuist hebt opgedaan.

… en kijken
Door op die manier te kijken zie je bijvoorbeeld wat verkiezingspartijen verkondigen en wat daar in praktijk van terecht komt. Er zullen zaken zijn die je aanspreken en zaken die je afstoten. Niet alleen de boodschap die wordt gebracht maar ook de mens die deze verkondigd kan je aantrekken of afstoten. Al met al is het een drukke bedoening in ons bovenkamertje. Interessant om dit eens gade te slaan en een kunst om je er niet meteen mee te gaan bemoeien zodat creatieve mogelijkheden niet langer worden geblokkeerd. Op die manier leer je jezelf en de wereld om je heen steeds beter kennen.

Kies bewust
Even een stap opzij doen naar die zijlijn toe maakt dat je het vrije moment gaat zien waarop je een keus hebt en dat is vreselijk belangrijk. Denk aan de vrijheid die je hebt om een school voor je kind te kiezen die bij het kind en jouw gedachtewereld past. De vrijheid die je hebt om op een partij te stemmen van jouw keus. De vrijheid die je hebt mee te doen met anderen of zonder schuldgevoel nee te zeggen. Maar ook de vrijheid om te dromen en plannen te maken, te vallen en weer op te staan.

AGENDA

  • 22 Januari workshop Mindfulness voor zorgprofessionals – besloten groep
  • 24 Januari workshop intuïtief schrijven – nog een paar plekken vrij
  • Half februari start er een nieuwe groepstraining Mindfulness en wederom in april

Kijk op onze webagenda www.jijbentoke.nl

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie