Skip to content

Oordelen of onderscheiden?

Redactie
7 december 2017 | 11:00

Advertentie

Als ik je zou vragen om geen oordeel meer te hebben dan verlang ik waarschijnlijk het onmogelijke van je. Als ik je daarentegen zou uitnodigen je mening nog even uit te stellen dan is het al een ander verhaal. Vaak denken mensen dat beoefening van Mindfulness betekent dat je niet meer mag oordelen. Dat is onmogelijk, zo vertelde ook Edel Maex op een bijeenkomst over Mindfulness in Antwerpen. Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van Mindfulness Based Stress Reduction heeft het over een verschil tussen: to judge or to discern.

Zodra je ergens een mening over hebt is er geen openheid meer. En soms is dat nodig zodat je duidelijk paal en perk kunt stellen. Echter als je op je meditatiekussen zit doe je dat met een zekere openheid om op te merken wat er allemaal in je omgaat. Op dat kussen oefen je het ‘niet oordelen’ omdat ik je uitnodig je mening nog even uit te stellen. Maar zodra je weer de wereld instapt heb je dat oordeel juist nodig. Er zouden zelfs gevaarlijke situaties kunnen ontstaan als je niet zou kunnen beslissen of je nu wel of niet stopt voor een rood verkeerslicht.

Er zit een wezenlijk verschil tussen onderscheiden en een mening over iets hebben. Ga het maar eens onderzoeken. Onderscheiden vergt een bepaalde openheid van jezelf waarbij je aangeboren nieuwsgierigheid geprikkeld wordt.

Mindfulness leert je in de oefening om te onderscheiden en ook om er niet meteen een mening aan vast te hangen. Zolang er openheid is, zonder (ver)oordeel, kun je verder kijken dan je op het eerste moment ziet of hoort. In een training leer je bijvoorbeeld onderscheid te maken tussen gedachten die automatisch in je opkomen en gedachten die je bewust in je hoofd prent.

Wat heb je daaraan in je dagelijks leven?
We hebben de neiging om overal meteen een mening over te hebben. Het wordt een heel stuk kalmer in je hoofd als je geleerd hebt te onderscheiden en niet meteen overal een stempel op te drukken. In het nieuwe jaar beginnen we weer met een nieuwe training van 8 sessies. Heb je interesse? Stuur me dan een mail.

AGENDA
7-12-2017 Training Mindfulness – 4e sessie besloten groep

Mindfulness op je werk introduceren? Neem contact op.
2018 Op woensdagavond start een nieuwe training Mindfulness – doe je mee?

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie