Skip to content

Aan welke kant van het bed slaap jij?

Redactie
30 november 2017 | 11:00

Advertentie

Sinterklaasfeest, verjaardagen en kerst zijn bij uitstek gelegenheden waarbij gebruiken van de ene generatie worden doorgegeven op de andere. Op die manier worden bepaalde gewoonten in stand gehouden. Het is niet alleen tijdens deze momenten dat we vasthouden aan bepaalde gewoonten. In het dagelijks leven heeft ook ieder zo zijn eigen manieren en voor- en afkeuren.

Ga maar na. Aan welke kant van het bed slaap je? Heb je een vaste plek aan tafel tijdens maaltijden? Loop je elke dag hetzelfde rondje? Loop je altijd aan dezelfde kant als wandelt met je vriend(in)? Fiets je altijd dezelfde route? Arriveer je altijd net iets te laat voor een afspraak, of misschien ben je altijd de eerste? Zet jij elke week de vuilnis buiten aan straat? En zo zijn er meer van die kleine dingetjes die je telkens op een bepaalde manier doet, wat je gewend bent om zo te doen. Hoe zou het zijn als je voor één keer, heel bewust een bepaalde gewoonte doorbreekt en het voor die ene keer anders doet? Gewoon iets kleins, iets simpels. Een eenvoudige manier om weer een stukje van jezelf te verkennen en te leren kennen.

Sommige gewoonten wil je liever niet doorbreken, omdat ze fijn zijn, maar soms ontkom je er niet aan. Zo heb ik warme herinneringen aan gewoonten en tradities die door de jaren heen zijn ontstaan zoals met verjaardagen en kerst. Echter mensen vallen weg doordat ze overlijden of door een scheiding. Dat brengt verdriet met zich mee, vooral de eerste jaren als het nog vrij vers is. Het mooie is echter op te merken dat er nieuwe mensen in je leven komen waarmee je een invulling geeft aan deze dagen, waarbij de mensen die er niet meer bij zijn meedraagt in je hart. Tradities en gewoonten kunnen samenvloeien of botsen radicaal, waaruit een nieuwe gewoonte kan ontstaat zolang je bereid bent je open te stellen en elkaar respecteert.

Mindful Moment – Gewoontebreker
Deze week wil ik je uitnodigen om een gewoontebreker te doen. Ik hoor mensen weleens zeggen dat ze het lastig vinden om een gewoontepatroon te doorbreken. Sommige patronen zijn inderdaad lastig te doorbreken. De uitnodiging hier is simpel, namelijk om een keertje heel bewust iets wat je altijd op een bepaalde manier doet, een keer anders te doen en dan oplettendheid te beoefenen. Dit is niet bedoeld om daarmee een nieuwe gewoonte te creëren, echter om je aangeboren nieuwsgierigheid aan te wakkeren en misschien prikkelt het zelfs je creativiteit. Het gaat hier niet om goed of fout. Het gaat er puur om je open te stellen voor een andere ervaring en te kijken hoe je daarop reageert. Kleine dingetjes die er zijn ingesleten en waar het leuk mee is te experimenteren. Ga bijvoorbeeld eens op een andere plek aan de eet- of vergadertafel zitten? De juiste instelling voor deze oefening is:

Bereidheid – openheid – mildheid – (zelf)respect.

AGENDA

  • 30-11-2017 tot 2-11-2017 Mindfulness in Antwerpen
  • 7-12-2017 Training Mindfulness – 4e sessie besloten groep

Mindfulness op je werk introduceren? Neem contact op.

2018
Op woensdagavond start een nieuwe training Mindfulness – doe je mee?

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00

Advertentie