Skip to content

Walk with me – de film

Redactie
28 september 2017 | 11:00

Advertentie

De film laat je kennismaken met de kloostergemeenschap Plum Village in Frankrijk. Het kloosterleven en de manier van Mindfulness beoefening in de traditie van Thich Nhat Hanh. Je ziet in de film hoe mannen en vrouwen van uiteenlopende leeftijden en verschillende achtergronden hun bezittingen afstaan, afscheid nemen van hun dierbaren en beginnen aan een leven als monnik of non in het door Thich Nhat Hanh gestichte klooster in de tijd dat hij in ballingschap leefde.

Het idee voor de film ontstond toen een van de filmmakers, Max Pugh, werd gevraagd een documentaire te maken over de teaching tour door Canada en de VS van Thich Nhat Hanh en een aantal kloosterlingen. Kort daarvoor was zijn jongere broer toegetreden tot het klooster. Pugh vroeg Marc J. Francis om samen deze film te maken. Francis schrijft dat hij voorafgaande aan dit filmavontuur eerst enkele weken in de kloosters in Amerika en Frankrijk heeft doorgebracht zonder camera en daar Mindfulness heeft beoefend in de traditie van Thich Nhat Hanh. Er kennismaakte met het zenboeddhisme de kloosterlingen leerde kennen en hun manier van leven en kijk op de wereld. Toen ze uiteindelijk begonnen te filmen in 2011, was er al een mooie band opgebouwd. Er is 3 jaar lang gefilmd. Het maken van de film voelde als een mindful project zo vertellen de filmmakers.

Als toeschouwer wandel je als het ware mee in de heuvels, tijdens de loopmeditaties. Je staat even stil zodra de aandachtsbel klinkt en ervaart de stilte en aandacht gedurende maaltijden en als werkzaamheden worden verricht.

Er zijn geen interviews in verwerkt, ook is er weinig muziek aan toegevoegd. Er is gebruik gemaakt van de geluiden die er waren. Van de natuur, van de mensen, van de stilte. Het is geen documentaire met één hoofdpersoon. De hele gemeenschap vormt de hoofdpersoon. Tijdens de film worden er fragmenten uit dagboeken geschreven in de jaren 60 van Thich Nhat Hanh voorgelezen. Deze fragmenten zijn gebundeld in het boek ‘De geur van palmbladeren’.

Wil jij deze film ook zien?
Ik was verrast toen Cienemien me uitnodigde de lancering van deze film in Nederland te komen bijwonen in Amsterdam. Kort daarna werd hij aan het grotere publiek getoond tijdens het Happinnez festival. Als je de voorpremières van deze film hebt gemist, die her en der verspreid in het land plaatsvonden, kun je hem ook thuis huren via Innergy. Voor dit platform mocht ik een paar weken geleden een blog schrijven. Het blog vind je via deze link waardoor je ook bij de film uitkomt. Klik bovenin het menu op ‘films’.

Agenda
Nieuwe training Mindfulness.
De aanmeldingen beginnen binnen te druppelen. Doe je mee dit najaar? We starten in de laatste week van oktober. Stuur een mail naar lisette@jijbentoke.nl voor meer informatie.

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Foto: Innergy

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie