Skip to content

Te gast bij EquiJoy

Redactie
4 mei 2017 | 13:00

Advertentie

De openhaard brandt en het theewater heeft net gekookt als de eerste cursisten binnendruppelen. We zijn deze avond te gast bij EquiJoy in Ell. Volgende week zijn we hier weer. Voorafgaand aan dit moment heb ik, een voor een, een gesprek met ze gevoerd. Ieder heeft zo zijn eigen moverende redenen waarom ze vanavond hier zijn en met dit traject beginnen. Gemeenschappelijke factor is de nieuwsgierigheid naar Mindfulness waaraan een andere wens vooraf is gegaan zoals bijvoorbeeld meer rust willen ervaren of zelf je koers willen bepalen en niet steeds gedachteloos meegaan met anderen.

Een cursist gaf bij de intake aan eerder aan Mindfulness geproefd te hebben maar niet in de vorm zoals deze training is opgezet. Hij wil Mindfulness leren integreren. Een andere cursist vertelt dat ze heerlijk Mindful is op het moment dat ze op de yoga mat staat maar dit niet vast weet te houden zodra ze er weer afstapt. Ze hoopt met deze training inzichten te krijgen die haar aanzetten tot anders reageren. Zo heeft ieder zijn eigen verhaal. Het is vooral de praktische insteek die deze mensen aanspreekt waardoor ze dit traject kozen.

We beginnen deze avond met een stiltemoment. De oefening duurt slechts 1 minuut en is daardoor makkelijk toe te passen in het dagelijks leven. Een voor een concentreer je je op je zintuigen waardoor er even geen plek is voor iets anders in je hoofd. Later die avond doen we een langere oefening die ik ‘Bewust Zijn’ noem. In de nabespreking reageert iedereen met verbazing dat die 10 minuten snel voorbij waren en het best wel goed ging. Glimlachend merk ik op of ze doorhebben hoeveel oordelen en vooroordelen in deze opmerkingen te beluisteren zijn. Een doorsteek naar het volgende onderwerp.

Niet iedereen die ik voorafgaand aan dit traject gesproken heb heeft zich aangemeld voor deze groepstraining. Sommigen kozen voor een individueel traject en een ander stelt het nog even uit.

Mindful Moment – Luisteren
Ik wil je uitnodigen eens naar je eigen stem te luisteren. Dat is een van de informele Mindfulness oefeningen die we in de sessie deden. Luister naar de toon, hoor de woorden die je spreekt en word je gewaar van je ademhaling. Luister om te horen wat je zegt en luister om gewaar te worden hoe je lichaam voelt.

Soms kun je horen dat mensen heel druk zijn in hun hoofd. Ze proberen dan hun gedachten bij te houden met woorden en ratelen aan een stuk door. En terwijl ze ratelen vertellen ze je dat ze aan het ratelen zijn, dat ze dat weten en ratelen ondertussen gezellig door. Soms hoor je een emotie in je stem en word je bewust van een spanning in je lichaam. Toen ik deze oefening ooit voor het eerst deed werd ik bewust hoeveel woorden ik gebruikte om iets duidelijk te willen maken waardoor het alleen maar onduidelijker werd. Wat is jouw ervaring als je naar je eigen stem luistert?

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie